Jeugdlintje voor vijf Apeldoornse jonge helden

Foto: FB Gemeente Apeldoorn

Op vrijdag 16 november ontvingen vijf jonge Apeldoorners een jeugdlintje voor hun bijzondere, belangeloze inzet voor een ander.

Eerste 5

Luuk Berends, Eva Hessels, Bayamin Ali, Jurre Methorst en Jenoah Prijs zijn de eerste Apeldoorners die een jeugdlintje ontvangen uit handen van loco burgemeester Detlev Cziesso. De feestelijke uitreiking vond plaats in de theaterzaal van Podium Gigant, in het bijzijn van zo’n zestig vrienden en familieleden.

Genomineerden

Afgelopen maanden kon iedereen zijn/haar jonge held aandragen voor een jeugdlintje. Apeldoorners tot 21 jaar die bijvoorbeeld langdurig vrijwilligerswerk, een heldendaad of een goede doelenactie organiseerden kwamen in aanmerking.

Trots

Loco burgemeester en Wethouder jeugd, Detlev Cziesso, is trots op jonge inwoners die zich belangeloos inzetten voor anderen of voor de stad en zet hen graag in het zonnetje. Cziesso: “De jongeren hebben getoond verder te kunnen kijken dan hun eigen leven en zich betrokken te voelen bij kwetsbare mensen. Ze hebben zich op een bijzondere manier onderscheiden van andere leeftijdsgenoten en daarmee zijn ze de Jonge Helden van 2018. Ik voel me vereerd hen een jeugdlintje op te mogen spelden!”

Unaniem juryoordeel

Een vierkoppige jury was unaniem over de verdeling van de jeugdlintjes “Elke daad of actie is op zijn eigen manier bijzonder en een lintje waard.” Eva en Luuk maakten persoonlijke armbandjes voor Serious Request 2017, Bayamin hield zijn hoofd koel in een levensbedreigende situatie, Jurre organiseerde twee benefietconcerten voor KIKA en Stichting Hartekind en Jenoah geeft al vijf jaar lang computerles aan mensen met een verstandelijke beperking. Na het officiële deel werden de Jonge Helden toegezongen door rapper Dani die ter plekke, samen met het publiek, een rap voor hen maakte.

Bijzonder om Jeugdlintje te krijgen

De Jonge Helden vonden het allemaal behoorlijk spannend op het grote podium. Luuk (8) was eigenlijk de hele dag al zenuwachtig, maar door de belangstelling van vandaag voelt hij zich echt eventjes een held. Jurre (15) vond het heel speciaal: “Maar ook gek hoor, om beloond te worden voor iets dat voor mij heel normaal voelt”. Jenoah (17) denkt er hetzelfde over: “Het maakt niet uit wat je doet, áls je maar iets doet voor een ander. Ik vind dat heel belangrijk.” De Jonge Helden zijn zelf dus bescheiden. Toch vindt Gemeente Apeldoorn het belangrijk hun acties te waarderen. Deze jongeren zijn een voorbeeld voor anderen.

Begin van een traditie

De Gemeente hoopt dat deze uitreiking de start is van een mooie traditie en roept mensen op oog te hebben voor jongeren die mooie dingen doen voor anderen, zodat volgend jaar een nieuwe lichting jongeren trots op het podium mag staan.