Eerste wapenfeit NJO Muziekzomer 2019 bekend

Foto: Pixabay

Vol trots presenteert het Nationaal Jeugd Orkest de young artist in residence (yair) van de NJO Muziekzomer 2019: fagottist Thomas Dulfer!

Yair van NJO Muziekzomer 2019 bekend

De yair neemt tijdens de Muziekzomer een centrale rol in en ontwikkelt samen met het NJO verschillende voorstellingen, die worden uitgevoerd op bijzondere locaties in Gelderland.

‘Thomas slaagt erin het volledige muzikale spectrum te bespelen en toont zijn unieke kwaliteiten als performer’ was de onderscheiding die Thomas ontving nadat hij zijn bachelorexamen met een 10 afrondde en ook de Fock-medaille voor het beste eindexamen kreeg. Momenteel zet Thomas zijn fagotstudie voort aan de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen. Daarnaast zal hij dit jaar zijn master in hart- en vaatonderzoek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam afronden.

Thomas’ spel bleef niet onopgemerkt tijdens de verschillende competities waaraan hij deelnam. Hij won onder andere prijzen bij het Prinses Christina Concours en het fagotconcours van het FagotNetwerk. Ook won Thomas de Classic Young Master Award, de Donemus Muziekprijs en de Grachtenfestival Pitch.

BNG Bank Muziekprijs

Op vrijdag 30 november werd voor het eerst in de geschiedenis de BNG Bank Muziekprijs uitgereikt aan de kersverse young artist. Al jaren steunt het BNG Cultuurfonds jong talent met prijzen op het vlak van theater, literatuur, jeugdcircus en dans. In dat rijtje mag muziek natuurlijk niet ontbreken! De prijs zal jaarlijks uitgereikt worden aan de nieuwe young artist in residence (yair) van de NJO Muziekzomer. Het bedrag dat aan de prijs gekoppeld is maakt het mede mogelijk om alle projecten die de yair samen met het NJO ontwikkelt te kunnen realiseren.

​Eerste wapenfeit: Young artist in residence (yair)

Elk jaar kiest het NJO na een uitgebreide selectie een young artist in residence. Hij of zij is een jonge musicus van uitzonderlijk hoog niveau, die daarnaast een brede interesse in en ideeën over (interdisciplinaire) vormen van podiumkunst heeft. Tijdens de NJO Muziekzomer krijgt de yair kans zijn of haar veelzijdigheid te laten horen en zien en die verder te ontwikkelen, coaching te krijgen en programma’s te maken en uit te voeren. De young artist neemt een centrale positie in tijdens het festival en ontwikkelt, begeleid door het NJO, ook een of meerdere projecten met theatrale aspecten, dans of cross-overs. Zo koos de young artist van 2011 (Remy van Kesteren) voor een voorstelling met Kees van Kooten en zocht Sebastiaan Kemner in 2015 voor zijn uitvoering van Music for Wilderness Lake de randen van een grote vijver op met het publiek in kano’s op de vijver! Benieuwd wat Thomas Dulfer allemaal in petto heeft? Houd www.muziekzomer.nl en www.njo.nl in de gaten.

NJO Muziekzomer

Sinds 2007 organiseert het NJO jaarlijks de NJO Muziekzomer. Dit zomerse festival vindt in 2019 plaats van 2 t/m 18 augustus op de mooiste locaties van Gelderland, met enkele uitstapjes naar o.a. Amsterdam. Naast de projecten van Thomas Dulfer zijn er veel andere hoogtepunten te beleven, waaronder concerten van meerdere symfonieorkesten, kamermuziekprojecten en Jong Metropole. Dit alles op prachtige locaties als Radio Kootwijk, maar ook in kerkjes, tuinen, concertzalen, kastelen en fabriekshallen. Zie vanaf juni www.muziekzomer.nl voor het laatste festivalnieuws. Juni markeert tevens de start van de kaartverkoop.