Burgemeester Berends wordt Commissaris van de Koning in Gelderland

Foto Rob Voss - Apeldoorn - J.C.G.M. (John) Berends (Zwolle, 26 april 1956) is een Nederlands politicus van het CDA en bestuurder. Hij is de huidige burgemeester van Apeldoorn. Foto Rob Voss - www.robvoss.nl
Foto: Gemeente Apeldoorn/Rob Voss

De Provinciale Staten van Gelderland dragen John Berends voor als commissaris van de Koning in Gelderland. John Berends is burgemeester van Apeldoorn sinds 24 mei 2012. Hiervoor was hij burgemeester van Harderwijk en wethouder en locoburgemeester in de gemeente Zwolle.

Opvolger

De Provinciale Staten van Gelderland stellen voor om de heer drs. J.C.G.M. (John) Berends bij de minister aan te bevelen voor benoeming tot de 17e commissaris van de Koning in Gelderland. John Berends is volgens PS de ideale opvolger van Clemens Cornielje die na ruim 13 jaar per 1 februari 2019 stopt als commissaris van de Koning.

20 jaar bestuurlijke ervaring

De heer Berends is sinds 19 maart 2012 burgemeester van de gemeente Apeldoorn en was daarvoor 7 jaar burgemeester van de gemeente Harderwijk. Van 1998-2005 was hij wethouder en locoburgemeester in de gemeente Zwolle. De heer Berends is op 26 april 1956 geboren in Zwolle. Hij heeft pedagogiek onderwijskunde gestudeerd, in 1994 heeft hij een Master Public Administration behaald. De heer Berends is gehuwd, heeft 3 kinderen en woont in Uddel, gemeente Apeldoorn. De heer Berends is lid van het CDA.

Toegankelijk en ontspannen

John Berends past volgens PS uitstekend in de Gelderse profielschets. Hij heeft veel bestuurlijke ervaring en een uitstekende politieke antenne. Hij is toegankelijk, zijn ontspannen stijl van opereren en brede netwerk maken hem dé aangewezen persoon het boegbeeld van en voor alle Gelderlanders te worden.

Traject

Na de aanbeveling van de Provinciale Staten brengt het ministerie van Binnenlandse Zaken een voordracht uit aan de koning.  Naar verwachting zal vervolgens John Berends per Koninklijk Besluit benoemd worden voor een periode van 6 jaar. Naar alle waarschijnlijkheid wordt John Berends dan op 6 februari 2019 tijdens de Statenvergadering geïnstalleerd als de 17e commissaris van de provincie Gelderland.

6 februari

Na deze aanbeveling brengt de minister van Binnenlandse Zaken de voordracht uit aan de koning. De verwachting is dat John Berends op 6 februari 2019 tijdens de Statenvergadering geïnstalleerd wordt als 17e commissaris van de provincie Gelderland.

Van harte gefeliciteerd!

Wethouders Jeroen Joon, Mark Sandmann, Wim Willems, Nathan Stukker en Detlev Cziesso feliciteren John Berends van harte met de voordracht. “De Gelderlanders mogen blij zijn met zo’n commissaris,” zegt Jeroen Joon namens het college. “Maar we gaan hem wel missen. We werken niet alleen hard met zijn allen, maar ook met veel plezier, en dat is zeker ook zijn verdienste.”