Herinrichting Apenheul gestart met sloop, verplaatsing en ontwikkeling

Foto: www.apenheul.nl

Het gebied rondom de uitgang van Apenheul was nog niet volledig toegankelijk voor bezoekers.

Herinrichting Apenheul

De dierentuin gaat het gebied nu helemaal openstellen en verder ontwikkelen, zodat je straks met een écht Apenheul-gevoel naar huis gaat! Het bedrijf vernieuwt het gebied voor aap, mens en natuur.

Nieuwe verblijven

De dwergapen, wolapen en baardsaki’s krijgen nieuwe verblijven. Zo komt er een natuurlijke dwergapenvallei. Daar lopen de dwergapen (zoals de gouden leeuwapen) straks los tussen de bezoekers. Bovendien krijgen ze een nieuw binnenverblijf, waar je de apen ook bij slecht weer goed kan bewonderen.

Flora en fauna

De lokale flora en fauna zijn het thuis van de apen. En dat mag wat de Apenheul betreft nog veel meer gezien worden! Daarom ontwikkelen ze een ‘proeftuin’. Zo geven ze de natuur en de biodiversiteit een impuls. Naaldbomen maken plaats voor inheemse loofbomen, er komen fruitbomen en een bloemenweide. Er worden meer nieuwe bomen geplant dan dat ze verwijderen. Bovendien vind je hier straks de grootste insectenmuur van Europa!

Nieuwe horeca

Café Lazy Monkey gaat plaatsmaken voor een nieuwe, deels overdekte horecagelegenheid. Daar kan je straks genieten van de Lazy Monkey koffie en nog veel meer lekkers. Bij het restaurant komt bovendien een natuurlijke speelvoorziening waar kinderen zelf de aap kunnen uithangen.

Afscheid van historie

Om alle plannen uit te voeren, neemt de dierentuin afscheid van een stukje historie van Apenheul: het oude ‘hoofdgebouw’ verdwijnt. Dit gebouw heeft jarenlang dienst gedaan als kantoorruimte en als binnenverblijf voor onder andere de dwergapen, wolapen en baardsaki’s. Deze dieren zijn inmiddels verhuisd naar andere verblijven in Apenheul. Het oude hoofdgebouw verdwijnt trouwens niet helemaal, maar zal ‘voortleven’ in bijvoorbeeld de insectenmuur.

Natuurlijk bouwen

Apenheul staat voor liefde voor dieren en natuur. Daarom bouwt het bedrijf zo duurzaam mogelijk. De dierverblijven voldoen aan de laatste inzichten op het gebied van dierenwelzijn en de functionele eisen van de dierverzorgers. Waar mogelijk zullen ze materialen hergebruiken. Ook het groene karakter van Apenheul zal niet ontbreken. Het vernieuwde restaurant krijgt bijvoorbeeld een beplant dak, zodat het gebouw opgaat in het landschap.

Samen sterk

Om hun plannen te verwezenlijken, werken ze samen met architect Martijn de Geus van maison h. Martijn heeft vroeger als gorillaverzorger bij Apenheul gewerkt en deelt zijn liefde voor dieren en natuur als geen ander met De Apenheul. Hij helpt het bedrijf – samen met landschapsarchitect Hans Smolenaers en architect Han Zhang – om alle plannen vorm te geven met aandacht voor onze missie. Daarnaast werken ze tijdens de bouw samen met verschillende lokale partners, zoals BAM Bouw & Techniek en aannemingsbedrijf Draisma.

Wat betekent het voor je bezoek in 2019?

Allereerst zijn de apen in 2019 gewoon zichtbaar! Wel kan je ze soms op andere plekken tegenkomen dan je gewend bent. Verder zorgt het bedrijf ervoor dat je tijdens je bezoek zo min mogelijk hinder van de werkzaamheden ondervindt. Je kan dus gewoon de gebruikelijke route in Apenheul lopen.

Opening in 2020

Het duurt nog even voordat de herinrichting van het gebied gereed is. Komend seizoen kan je zien hoe de Apenheul het gebied ontwikkelt. De dierentuin hoopt dat je het leuk vindt om te zien wat er gebeurt en wat er gaat komen. Als alles verloopt zoals gehoopt, zijn ze in het voorjaar van 2020 klaar. In de tussentijd hebben de dieren dan genoeg tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving en kan de natuur zich volop ontwikkelen. Kijk op de website voor de laatste informatie.