Apeldoorn verplaatst Boomplantdag naar november vanwege een grotere overlevingskans

Foto: Pixabay

Als groene gemeente doet Apeldoorn ieder jaar mee aan de Nationale Boomplantdag. Sterker nog: de Boomplantdag is ooit begonnen in Apeldoorn.

Grotere kans op overleven

Door het veranderende klimaat is de kans echter groot dat kleine boompjes een droge zomer niet overleven. Daarom kiest Apeldoorn ervoor om voortaan een eigen Boomplantdag te organiseren in de maand november. Dit jaar gaat Apeldoorn in die maand als alternatief drie nieuwe Tiny Forests aanplanten.

Apeldoorn 61 jaar geleden

Apeldoorn heeft een lange traditie als het gaat om de Boomfeestdag. In 1957 is de stad als eerste begonnen met het planten van bomen op deze dag. Om deze traditie op een goede manier voort te zetten, wordt het planten van de bomen verplaatst naar dit najaar. Als European City Of Trees gaat gemeente Apeldoorn voor duurzame aanplant met een goede kans van slagen. De beste planttijd is het najaar, zeker gezien de lange droge voorjaren in de afgelopen jaren.

Titel

Wethouder Sandmann benadrukt de noodzaak om anders met het planten van kleine bomen in voorjaar om te gaan: “We merken dat het weer verandert en dat kleine bomen die we in het voorjaar tijdens Boomplantdag planten minder kans hebben. Als European City of Trees, wat we dit jaar zijn, gaan we dit daarom voortaan in het najaar doen, om ervoor te zorgen dat groen ook groener wordt.”

Bos in de stad

In november vorig jaar werd in de wijk Zevenhuizen een eerste Tiny Forest geplant: een minibos ter grootte van een tennisbaan, midden in de stad. In 2019 komen er in Apeldoorn drie Tiny Forests bij. De Gemeente Apeldoorn en IVN Natuureducatie starten binnenkort een actie waarbij basisscholen en andere organisaties een Tiny Forest in hun buurt kunnen adopteren.

Meer groen in de wijk

Voor de gemeente is een Tiny Forest belangrijk omdat het goed aansluit bij de doelen van het Groenplan. Het zorgt voor meer en divers groen in de wijk. Wethouder Mark Sandmann licht toe: “De verschillende soorten bomen trekken insecten en vogels aan. Ook krijgen kinderen de kans om de natuur in de buurt te ontdekken en daarover te leren. En een bos in een woonwijk zorgt voor een schonere lucht, voor verkoeling in de zomer, en het kan een opslagplek voor regenwater zijn.”

Lezing over bomen

Op 13 maart (Nationale Boomfeestdag) organiseert gemeente Apeldoorn samen met IVN Natuureducatie een lezing over bomen en hoe zij daar als Europese Bomenhoofdstad mee omgaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen