Opening I-Space door wethouder Nathan Stukker bij PCBO Apeldoorn

Foto: PCBO Apeldoorn

Donderdagochtend was de officiële opening van I-Space op PCBO Koningin Julianaschool. I-Space is één van de eerste ICT-lab’s in Nederland waar kinderen in het basisonderwijs kennismaken met onder andere programmeren, robotica en 3D-printen.

Feestelijke opening I-Space!

ICT-lab met programmeren, robotica en andere nieuwe technieken geopend. Op 28 maart opende wethouder Nathan Stukker samen met leerling Fedde I-Space bij PCBO Apeldoorn. I-Space is een omgeving op PCBO Koningin Juliana waar alle kinderen van PCBO-scholen aan de slag kunnen met de nieuwste technieken van ICT, zoals robotica. Stukker is enthousiast over het ICT-lab: “Het ICT-lab geeft vaardigheden voor de toekomst. We moeten als onderwijs meer opzoek naar kennisoverdacht (rekenen, taal en spelling) in combinatie met praktische vaardigheden die je leert bij programmeren bijvoorbeeld. Mooi dat PCBO Koningin Juliana de eerste stap durft te zetten. De volwassenen van nu maken het beleid maar we mogen meer op niveau van kinderen gaan kijken naar wat nodig is in vaardigheden voor de toekomst.

Enthousiaste leerlingen ICT-lab

I-Space is één van de eerste ICT-lab’s in Nederland waar kinderen in het basisonderwijs kennis kunnen maken met programmeren, robotica, 3D-printen; kortom de nieuwste technieken. Het ICT-lab is helemaal space-achtig ingericht. Zelfstandig, maar ook samen gaan kinderen aan de slag met opdrachten. Ze leren door te doen, dat staat centraal bij robotica. Kinderen krijgen meteen feedback op wat ze gedaan hebben. Kinderen worden door de opdrachten gestimuleerd creatief te denken, samen te werken en problemen op te lossen.  Zo worden ze klaargestoomd voor de toekomst!

Fedde mocht samen met de wethouder de opening verrichten. Fedde: “Ik vind de Bee-bots zelf het allerleukste.” De vader van Fedde: “Kinderen zoals Fedde leren nu al heel jong om te gaan met techniek. Dit is belangrijk. Het is een mooie samenwerking met de school.”

Hoe ontstond I-Space?

Het idee voor I-Space ontstond op meerdere plekken bij PCBO Apeldoorn. Vanuit school, een ouder en PCBO Apeldoorn. Dit is gebundeld tot dit initiatief met een geweldig eindresultaat.  Techniek is niet meer weg te denken in het onderwijs van nu en moet daarin een juiste rol spelen. Iedere PCBO-school werkt in deze tijd aan een plan hoe ICT het onderwijs ondersteunt. De visie op onderwijs en de doelen die bereikt moeten worden zijn leidend. Alle kinderen van PCBO-scholen kunnen hier aan de slag. Ook leerkrachten van PCBO Apeldoorn kunnen hier terecht om zich te laten inspireren.

Daphne Tuijtel, locatieleider van PCBO Koningin Juliana is trots op het eindresultaat. “Samen met collega’s, ouders en kinderen is het een mooie ruimte geworden waar de leerlingen graag aan de slag gaan. In de komende tijd komen ook andere PCBO-scholen hier ervaren hoe het is.”