APK van oudere auto kun je beter bij meerdere garages laten uitvoeren

Foto: Pixabay

Wie met een oudere auto naar de Algemene Periodieke Keuring moet, doet er vaak goed aan de wagen bij meer dan één garage te laten keuren.

Geen financieel belang bij keuring APK

Het liefst ook bij een keuringsstation dat niet repareert maar uitsluitend keurt en geen financieel belang heeft bij reparaties. Met dat advies komt de Consumentenbond na onderzoek. De bond liet twaalf auto’s keuren bij elf garages en werd geconfronteerd met veel dure en onnodige reparaties. Zo kwam een auto niet door de keuring, tenzij de remmen (voor 500 euro) zouden worden vervangen. Uit een herkeuring bij een andere garage en een controle van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW), die APK’s steekproefsgewijs controleert, bleek dat er met de remmen niks mis was.

Trucjes voor hogere rekening

,,Garages gebruiken trucs om de rekening van een APK kunstmatig te verhogen”, zegt de bond. ,,Ze rekenen hoge kosten voor reparaties van kleine ‘plotselinge’ mankementen.” Autobezitters krijgen van de Consumentenbond de tip altijd om het keuringsrapport en de factuur te vragen. Als een garagebedrijf herhaaldelijk ondeugdelijke keuringen uitvoert, kan de RDW de keuringsbevoegdheid intrekken.

Het bericht ‘Doe APK oudere auto bij meer dan één garage’ verscheen eerst op Nieuws.nl.