Herdenking van de bevrijding van Apeldoorn vandaag bij Het Sluisje

Foto: Google Street View

Op 17 april om 11.00 uur bij Het Sluisje, is er weer de herdenking van de bevrijding van Apeldoorn.

Herdenking 74 jaar geleden

17 april 1945 werd Apeldoorn bevrijd na bijna 5 jaar bezetting. Een bijzonder verhaal speelde zich af in de laatste dagen van de bezetting. Twee verzetshelden, Albert van de Scheur en Gijs Numan, slopen ’s nachts over de sluis om de Canadezen op de hoogte te stellen van het feit dat de Duitsers massaal Apeldoorn hadden verlaten. Zo voorkwamen ze een hevige beschieting / bombardement van Apeldoorn waarvan de gevolgen niet te overzien zouden zijn geweest.

Muzikale ondersteuning

48Th Highlanders of Holland Pipes en Drums en Muziekvereniging “Eendracht” verlenen muzikale ondersteuning bij deze herdenking. Ook elk oorlogsmonument in Apeldoorn is geadopteerd door een basisschool. Leerlingen van die scholen helpen bij het onderhoud. Voor het monument bij het sluisje is dit de Prinses Margrietschool. Leerlingen van deze school leveren ook een bijdrage aan de herdenking.

Meer info

Na afloop is er gelegenheid om nog na te praten onder het genot van een hapje en drankje.
Voor degenen die slecht ter been zijn, zijn stoelen aanwezig. Komt u met de auto, dan kunt u deze het beste parkeren op de parkeerplaats van de voormalige vestiging van de Gamma aan de Vlijtseweg.

Cookieinstellingen