Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen en ook onderweg naar Beekbergen

Foto: Wageningen Nieuws

Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei.

Overgang van herdenken naar vieren

Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld. De Bevrijdingsvuurceremonie start om 23.30 uur. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het All For One Choir. Na de ceremonie overhandigt de Engelse veteraan en bevrijder Ray Lord het Bevrijdingsvuur aan burgemeester van Wageningen: Geert van Rumund. Van Rumund zal om middernacht het Bevrijdingsvuur ontsteken op het 5 Mei plein. Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in de vuurschaal symboliseert de overgang van herdenken naar vieren.

Bevrijdingsvuur

Aansluitend ontvangen vele atleten het Bevrijdingsvuur uit handen van onder andere de burgemeester van Wageningen en de Gelderse commissaris van de Koning. Tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette verspreiden zij, als start van Bevrijdingsdag, het Bevrijdingsvuur en de vrijheidsboodschap over heel Nederland.

Bevrijdingsdag Beekbergen

Met dit vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in de eigen gemeente. De eerste lopers vertrekken naar Almere in Flevoland, waar de start plaatsvindt van de Nationale Viering van de Bevrijding. In Beekbergen is de ontvangst van de lopers om 11.20 bij de Smittenberg aan de Arnhemseweg. Om 11.30 uur vertrekken de lopers met schoolkinderen en onder (muzikale) begeleiding van ‘City of Apeldoorn Pipes and Drums’ en enkele oude legervoertuigen. Zo wordt het laatste stuk van de route door de Dorpstraat en Loenenseweg naar het monument 1940-1945 in het Teixeira de Mattospark afgelegd. Om 12.00 uur komt de stoet hier aan en volgt een korte plechtigheid. Bij het monument in het Teixeira de Mattospark en wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. Aansluitend zal een van de schoolkinderen een vrijheidsgedicht voordragen en zal (loco)-burgemeester van de gemeente Apeldoorn, spreken. De ceremonie wordt muzikaal omlijst door de 48th Highlanders Pipes and Drums.

Bevrijdingsdag Apeldoorn

Om 12.00 uur start op het Zwitsalterrein het Apeldoornse Bevrijdingsfestival. Om 14.00 gaat ook het tweede podium open. Vorig jaar waren 10000 bezoekers op het festival. Ook vindt hier de Vrijheidsmaaltijd plaats met burgemeester Petra van Wingerden-Boers.