Preventieve bestrijding eikenprocessierups in volle gang

Foto: Wikimedia/Sarefo

De preventieve bestrijding van de eikenprocessierups is momenteel in volle gang. Zowel overdag als ’s nachts, zodra het windstil is, rijden de tractors met biologische bestrijdingsmiddelen door Apeldoorn.

Bijna 80%

Van de ongeveer 14000 bomen waar de rupsen in voor kunnen komen, moeten er nog 3000 bespoten worden. Gemeente Apeldoorn hoopt hiermee overlast van eikenprocessierupsen in de komende zomer te voorkomen.

Apeldoorn bijna klaar met preventieve bestrijding eikenprocessierups

Door het vroege voorjaar komen de eiken alweer in het blad. Dat betekent dat ook de groeiomstandigheden voor de eikenprocessierups gunstig zijn. Daarom is anderhalve week geleden gestart met de preventieve bestrijding van de rups. De gemeente gaat twee weken lang, dag en nacht, op pad om het blad met een biologisch middel te bespuiten.

Overlast voorkomen

De rups eet dit blad en zal zich hierdoor niet ontwikkelen. De gemeente voert de preventieve bestrijdingsactie uit op plekken waar de rups voorgaande jaren veel voorkwam. Hiermee wil Apeldoorn overlast van de rups in de zomer voorkomen. Daarnaast zijn er als proef op een aantal plekken in Apeldoorn mezenkastjes opgehangen. Koolmezen zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.

“Brandharen”

Mensen en dieren kunnen ’s zomers flink last hebben van de eikenprocessierups. De beestjes ontwikkelen naast de normale witte haren namelijk ook brandharen. Dit kan bij aanraking leiden tot jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Kijk voor meer informatie over de eikenprocessierups op www.apeldoorn.nl/eikenprocessierups.