Meer bijenvolken in Nederland hebben de winter overleefd

Foto: Pixabay

Meer bijenvolken in Nederland hebben de winter overleefd. Volgens de jaarlijkse enquête die Wageningen University & Research (WUR) in samenwerking met de Nederlandse BijenhoudersVereniging (NBV), Imkers Nederland en de BD-Imkers heeft ongeveer 9 procent van de volken het niet gered.

Acceptabel

De afgelopen twee jaar kwam dat percentage uit op rond de 15 procent. “De mate waarin wintersterfte optreedt, is een indicatie van de gezondheid van bijenvolken”, zegt Bram Cornelissen, bijenonderzoeker bij WUR. “Bijenhouders geven zelf aan dat een sterfte van onder de 10 procent acceptabel is, dus deze uitkomst kan positief genoemd worden. Het is belangrijk om bijenvolken gezond te houden, ze leveren immers een belangrijke bijdrage aan de bestuiving van land- en tuinbouwgewassen en wilde planten.”

Zorgen om aantal bijen blijft

Hoewel het goed nieuws is voor de bij, blijven volgens de Nederlandse Bijenhoudersverening de zorgen om het voorbestaan van de bijen groot. ”We moeten met elkaar blijven werken aan de verbetering van de leefomstandigheden voor alle soorten bijen in ons landschap”, zegt voorzitter Bert Berghoef, voorzitter van de Nederlandse BijenhoudersVereniging

Bijna 2000 bijenhouders, met in totaal 15.900 bijenvolken, hebben de winteroverleving doorgegeven.

Het bericht Meer bijenvolken overleefden winter verscheen eerst op Nieuws.nl.