Help mee en maak Apeldoorn duurzamer

Foto: Pixabay

Samen werken aan de wereld van morgen. Als inwoner van Apeldoorn kunt u zelf ook bijdragen aan onze energieambitie door het opwekken en besparen van energie.

Hoe kan ik helpen?

Met zonnepanelen wekt u bijvoorbeeld zelf duurzame energie op. Ook op het gebied van energiebesparing zijn er veel mogelijkheden. De gemeente helpt u graag met wat u zelf kunt doen aan duurzaamheid. Vaak is dat helemaal niet ingewikkeld! Weet u nog niet precies waar u moet beginnen en wilt u meer informatie ontvangen over de mogelijkheden om uw koop- of huurwoning energieneutraler te maken? Of eerst weten wat er allemaal mogelijk is en hoe uw woning er eigenlijk voor staat? Onze energiecoaches kijken graag vrijblijvend met u mee.

Energiecoaches

Tip van energiecoach Paul Melis
‘Hoe meer u erover leert, hoe bewuster u wordt van wat er allemaal mogelijk is. Daardoor ontstaan er vanzelf ideeën voor uw eigen woning.’

Tip van energiecoach Ron Berkhout
‘Voor energiemaatregelen spelen vaak economische en technische argumenten een rol (zoals bij de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp). Maar de sociale argumenten zijn misschien wel veel belangrijker. Uiteindelijk wilt u nú een warm en gezond klimaat in uw huis, maar ook een gezond en natuurlijk klimaat straks voor uw kinderen.’

Subsidies duurzaamheid en energie

Door gebruik te maken van subsidies is het vaak heel aantrekkelijk om uw huis of tuin te verduurzamen. Verschillende Apeldoorners maakten daar al gebruik van!

Afkoppelen regenwater

Om wateroverlast bij hevige regenval te voorkomen en om het schone regenwater terug te geven aan de natuur, willen we regenwater binnen onze gemeente zoveel mogelijk afkoppelen. Kevin en Wesley namen ook maatregelen, samen met hun buren. Kevin: “Met de subsidie afkoppelen regenwater van de gemeente, werd het voor ons en onze vijf buren heel aantrekkelijk om onze voortuinen in één keer te verbouwen. En het scheelt ons een hoop water- en stankoverlast”. Bekijk het filmpje.

Zon op Robur

Voetbalclub Robur et Velocitas neemt allerlei maatregelen om hun club te verduurzamen. Eén daarvan is de gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen. Voorzitter René: “De 224 zonnepanelen op het dak van onze tribune zijn van onze leden én van de inwoners van Kerschoten. Samenwerken om te verduurzamen, daar zijn we best een beetje trots op”. Bekijk het filmpje.

Shop uw energievragen in de binnenstad

Het is nu nog een groot leeg pand, op de hoek van de Hoofdstraat en de Paslaan. Na het vertrek van de Kijkshop heeft de gemeente het pand gekocht. Later dit jaar (na de zomervakantie) vindt u hier een energiewinkel. De Energiewinkel wordt geen echte winkel, in die zin dat u er geen zaken kunt kopen. Het wordt wel een plek waar u terecht kunt voor advies op het gebied van energie en duurzaamheid.

Wat doet de gemeente zelf op het gebied van energie?

We maken onze eigen gebouwen energiezuiniger. Ook ondersteunen we bewoners en bedrijven die zelf energie willen besparen en opwekken. Daarnaast werken we aan plannen en projecten voor meer duurzaam opgewekte energie en aan aardgasvrije wijken. Op de website Energiek Apeldoorn leest u wat de gemeente zelf doet op het gebied van energie.