Staking volop aan de gang op deze dinsdagmorgen

Foto: ©All In One Fotografie

De algehele landelijke staking in het openbaar vervoer in Nederland is vannacht om 24.00 uur gestart en duurt tot vanavond 23.59 uur. Nu de dag langzaam is begonnen, blijkt dat veel mensen hinder zullen ondervinden van de staking.

Staking raakt ook regio Veluwe

Op de site van de NS staat actuele reisinformatie. https://www.ns.nl/reisinformatie/calamiteiten/landelijke-pensioenacties-dinsdag-28-mei.html en ook op de site van de busmaatschappij Keolis/Syntus staat de nodige info. Scholierenlijnen zijn voor 50% actief. https://www.keolis.nl/over-ons/nieuws/staking-op-dinsdag-28-mei?_ga=2.56660591.415041281.1559020393-1641342778.1559020393. Update 28 mei 06.30 uur, Syntus Veluwe: 50% van onze bussen rijdt op dit moment uit. De scholierenlijnen rijden vandaag volledig volgens dienstregeling. Ook is onze reisplanner volledig up to date! Plan je reis daarom via de reisplanner.

De hele dag

In het hele land rijden nagenoeg geen treinen als gevolg van de grote ov-staking die dinsdag om middernacht is begonnen en een etmaal duurt. “Hier op Amsterdam Centraal is het momenteel erg rustig en ik heb gehoord dat dit ook het geval is op andere stations”, aldus een woordvoerder.

Goed geïnformeerd

Volgens de zegsman lijken mensen goed voorbereid op de situatie en worden ze afdoende geïnformeerd door informatieborden die op de stations hangen. Verrast door de situatie lijkt niemand. “Ik heb geen taferelen gezien waarbij mensen overvallen zijn door het feit dat er vrijwel niets rijdt.”

Stuk minder

Omdat de rechter bepaalde dat Schiphol wel bereikbaar moet zijn, rijdt er wel een ‘noodpendel’ van Amsterdam Centraal naar de luchthaven. Op het traject rijden vier treinen per uur, normaal zijn dat er 25 per uur. “De eerste mensen maken gebruik van de pendel”, aldus de woordvoerder. “Erg druk is het nog niet, maar het dan ook nog vroeg.”

Lekker thuiswerken

De ochtendspits zorgt vanwege de ov-staking van dinsdag al vroeg voor grote verkeersdrukte. De regenval is een extra belemmerende factor. Tegen 06.30 uur stonden er al 23 files met een lengte van 77 kilometer, meldt Rijkswaterstaat.

Twee keer zo druk

Op de A4 bij de luchthaven Schiphol stond rond die tijd al een eerste, korte file. ,,Het is rond deze tijd twee keer zo druk als normaal op de wegen”, meldt de ANWB. Vooral rond Alkmaar zijn grote problemen door een kapotte vrachtwagen op de A9. De extra reistijd wordt op 48 minuten geraamd.

Samen reizen

Mensen zijn opgeroepen zoveel mogelijk samen te reizen. Schiphol vraagt mensen om de luchthaven zoveel mogelijk te mijden.

Het bericht Ochtendspits al vroeg begonnen verscheen eerst op Nieuws.nl en ook het bericht Nagenoeg geen treinen in hele land verscheen eerst op Nieuws.nl.