Gelderland heeft 136 rookvrije sportverenigingen (69 in september 2018)

Foto: Donald Trung Quoc Don (Chữ Hán: 徵國單) - Wikimedia Commons.

De Rookvrije Generatie heeft een mijlpaal bereikt: 1000 rookvrije buitensportterreinen in Nederland.

De Rookvrije Generatie

De Rookvrije Generatie wil rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken. Het aantal rookvrije sportverenigingen neemt hard toe. Sinds 1 september van vorig jaar toen het aantal op 550 clubs lag is het aantal bijna verdubbeld. In Gelderland ligt het aantal op 136. Een stijging met 67 ten opzichte van september vorig jaar.

Brede steun

De stijging is mede te danken aan de steun van sportbonden en gemeenten. Ook is het maatschappelijke draagvlak voor rookvrije terreinen, waaronder sportterreinen blijvend hoog. Maar liefst 84% van de Nederlanders willen dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn. Dit bleek uit het maandag verschenen draagvlakonderzoek gedaan in opdracht van de Alliantie Nederland Rookvrij.

Mooie mijlpaal

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij, is trots op de mijlpaal. “Bijna een verdubbeling van het aantal rookvrije sportterreinen is goed nieuws voor kinderen in Nederland. Hoe meer terreinen er rookvrij zijn, hoe minder kinderen in aanraking komen met roken. Door de gestage groei en de vele goede voorbeelden wordt het steeds makkelijker voor sportverenigingen om mee te gaan in de trend en ook rookvrij te worden. Uiteindelijk willen we ernaar toe dat het normaal is niet te roken op een sportvereniging. En dat gaat de goede kant op.”

Gelderland op derde plek

Ruim 389 voetbalclubs zijn geheel of gedeeltelijk rookvrij. Maar hockey is relatief gezien het hardst op weg: met 184 clubs is meer dan de helft van alle hockeyclubs geheel of gedeeltelijk rookvrij[1]. De meeste rookvrije sportclubs bevinden zich in Zuid-Holland (188), Noord-Holland (180) en Gelderland (136).

Steun bij rookvrij maken vereniging

Sportverenigingen kunnen vaak wat hulp gebruiken bij het rookvrij maken van hun club. Zo zien verenigingen soms een belemmering in de handhaving van het beleid of zijn bang voor reacties van bijvoorbeeld rokers. Via de ondersteuning op www.rookvrijegeneratie.nl/sport worden zij hierbij geholpen en gaan zij makkelijk op weg naar een rookvrij terrein. De ervaring leert dat het invoeren van een rookvrij-beleid in de praktijk vaak meevalt en de reacties over het algemeen positief zijn.

 

'
article
58797
Gelderland aantal rookvrije sportclubs verdubbeld
De Rookvrije Generatie heeft een mijlpaal bereikt: 1000 rookvrije buitensportterreinen in Nederland. De Rookvrije Generatie
https://apeldoorn.nieuws.nl/nieuws/20190531/gelderland-heeft-136-rookvrije-sportverenigingen-69-in-september-2018/
2019-05-31T09:16:36+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/19/2019/05/31091519/Rookvrije_Generatie_Wij_zijn_rookvrij_sign_at_the_UMCG_Groningen_2019_03.jpg
Nieuws