Schapen Hoog Buurlo fris geknipt de zomer in erg leuk om bij te zijn

Foto: Hanneke Stegeman

Vaste prik op de derde zondag van juni: schaapscheerdersdag in Hoog Buurlo. Extra leuk: het is nog Vaderdag ook! Dus neem papa op 16  juni gezellig mee.

Schapen scheren

Bij schaapskooi Hoog Buurlo is op Vaderdag 16 juni 11.00-16.00 uur van alles te beleven. Niet alleen worden de schapen geschoren, je kan er ook veel doen. Voor kinderen zijn er allerlei activiteiten zoals het kluutschopspel, oudhollandse spellen, broodje bakken, een ‘blotevoeten pad’ en een lammetjes-speurtocht. Op de streek- en wolmarkt zijn schaap-gerelateerde producten en Veluwse streekproducten te koop. Ook de geschoren wol wordt direct verkocht. En je kan kijken hoe de schapenwol wordt gesponnen en gevilt. Lekker eten en drinken kan ook: koffie, thee, fris, koek en ijs. Er is passende muziek. De entree is gratis, voor deelname aan activiteiten vragen we een kleine bijdrage.

Krullen knippen

Een hoofdrol is er voor de schapen zelf. Een flink aantal van de 120 volwassen herkauwers worden, in bijzijn van ‘de visite’, met de hand geknipt. ‘Traditie’, vertelt hun herder Wilfried Buitink. Tijdrovend karweitje. ‘Zo laten we het ambacht van vroeger zien.’ De 100 lammetjes die in ’t vroege voorjaar zijn geboren, gaan pas volgende zomer onder de schaar. De herder doet een boekje open over z’n vak. Meest gestelde vraag: ‘Of ik nooit eenzaam ben, op die grote stille heide?’ Alleen is Wilfried nooit. ‘De dieren houden me gezelschap. De hond, de schapen, het buitenzijn; daar kan geen kantoorbaan tegenop.’ ‘s Middags geeft de herder een demonstratie schapen hoeden.schapen

Hoog Buurlo

Hoog Buurlo is een eeuwenoude nederzetting in het hart van de Veluwe en ademt de sfeer van vroeger. Twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide kenmerken deze parel van de Veluwe.

  • Locatie: Schaapskooi Hoog Buurlo, Hoog Buurlo 3 7348 BB Radio Kootwijk (bij Apeldoorn)
  • Datum: zondag 16 juni 2019
  • Duur: van 11.00 – 16.00 uur
  • Vervoer: kom liefst op de fiets

Meer informatie en programma van activiteiten: www.staatsbosbeheer.nl. De Schaapscheerdersdag wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Gelderland.