Hitteplan van kracht op tropische dag

Foto: Pixabay

Maandag wordt op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen in het binnenland tot 36 graden. In Apeldoorn wordt het 28 tot 30 graden. Net als aan de kust.

Weer in Apeldoorn

Apeldoorn tikte gistermiddag net niet de 30°C aan. Om 16.30 uur was het 29,6°C. De nacht van zondag op maandag was een tropische nacht. Vanochtend om 5.30 uur was het 17,2°C. In de loop van de ochtend warmt het ook snel weer op. Rond 18.00 uur verwacht het Apeldoornse weerstation dat het kwik boven de 30 graden uit gaat komen. Komende nacht blijft het ook tropisch warm met minima rond 20 graden.

Hitteplan in Nederland

Vanwege de aanhoudende hoge temperaturen in verschillende provincies heeft gezondheidsinstituut RIVM het ‘hitteplan’ afgekondigd. In Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg geldt de extra waarschuwing. Ook wordt opgeroepen om extra op elkaar te letten vanwege de hitte.

Kwetsbare mensen

”Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken”, aldus het RIVM.

Het bericht Hitteplan van kracht op tropische dag verscheen eerst op Nieuws.nl.