Veranderingen aan de Marktstraat voor de komende periode 

Foto: Google Street View

De Marktstraat herken je straks niet meer terug! Deze zomer gaat de schop in de grond in deze straat en wordt de Markstraat omgetoverd tot een echte klimaatstraat. Dit doet de gemeente samen met de ondernemers in deze straat. 

Wat is een klimaatstraat? 

In een klimaatstraat worden allerlei duurzame maatregelen samengebracht in een gebied. Denk hierbij aan meer groen in de straat, het afkoppelen van regenwater van het riool en het hergebruiken van water. In de Marktstraat wordt deze zomer hard gewerkt om al deze dingen samen te brengen. 

Wat gaat Apeldoorn doen? 

Meer groen
Groen en blauw, dat zijn de sleutelwoorden voor de Marktstraat. Groen staat natuurlijk voor meer bomen en planten. Vanwege de beperkte ruimte onder de grond, zijn bomen geen optie voor de Marktstraat. Om de straat toch een groene uitstraling te geven is, samen met de ondernemers in de straat, gekozen voor groene gevels. Tegen verschillende panden zijn bloembakken geplaats met planten die tegen de gevels omhoog gaan groeien. En mooi gezicht, en goed voor het klimaat. 

Meer blauw
En dan blauw, dat natuurlijk voor water staat. In de Marktstraat wordt de Marktstroom aangelegd. Dit waterloopje begint straks op de kruising Marktplein en Deventerstraat. Van daaruit loopt hij over het Marktplein de Marktstraat in. Hij eindigt op de kruising Marktstraat/Beekstraat. Nog dit jaar wordt dit laatste gedeelte aangelegd. Met mist, fonteintjes en bedriegertjes krijgt het water een speels verloop, wat een extra impuls geeft aan dit gebied. 

Waarom deze veranderingen? 

Het aanleggen van het groen en het water is niet alleen maar omdat het er mooi uitziet. Ze dienen verschillende andere doelen waar de gemeente zich voor inzet. 

Klimaat
Een belangrijke reden om meer groen en blauw in de binnenstad te brengen, is het veranderende klimaat. We krijgen in Nederland steeds vaker te maken met hoge temperaturen. Op hete dagen wordt het in bebouwde gebieden zoals de binnenstad extra warm. Groen en water zorgen ervoor dat de omgeving minder warm wordt. Lekker koel shoppen dus!
Daarnaast is er vaker last van hevige regenval. Flinke buien met veel water, dat niet snel genoeg afgevoerd kan worden. Ook hierbij helpen groen en blauw. De Marktstroom zorgt er straks voor dat regenwater beter opgevangen wordt en afgevoerd wordt naar de grift, die in de Grifthof wordt hersteld. 

Luchtkwaliteit
Naast het klimaat hebben de planten en het water ook een positief effect op de luchtkwaliteit. Dit wordt gemeten. In de Marktstraat komen sensoren te hangen die in verbinding staan met het LoRa-netwerk. Die gaan de luchtkwaliteit meten. 

Gezinsstad
Wat is er leuker dan met water spelen? Dat kan straks ook in de klimaatstraat. Ter hoogte van de Markthof, het hofje met tuintje dat vorig jaar is aangelegd, komen speeltoestellen in de Marktstroom. Zo kunnen kinderen zich lekker vermaken, terwijl ouders op een van de terrassen genieten van koffie of een broodje. 

Samen meer bereiken
Een succesvolle klimaatstraat kan alleen bestaan met de betrokkenheid van ondernemers en vastgoedeigenaren. Samen zoeken ze naar de beste mogelijkheden om een echte klimaatstraat te maken. Maar ook hoe ze de straat zo aantrekkelijk mogelijk maken. Natuurlijk voor het winkelend publiek, maar ook voor andere ondernemers. Samen maken ze de Marktstraat een toffe nieuwe plek, waar je graag wilt zijn! 

Planning 

De bakken met gevelplanten zijn al geplaatst. De werkzaamheden aan de straat en de aanleg van de Marktstroom starten deze zomer en zijn in november klaar. De winkels en restaurants blijven altijd bereikbaar. Op www.apeldoorn.nl/wegwerkzaamheden vind je de precieze planning.