Zonnekijkdag op Volkssterrenwacht Bussloo op zondagmiddag 7 juli 

Foto: Volkssterrenwacht Bussloo

Op zondagmiddag 7 juli opent de Volkssterrenwacht Bussloo overdag speciaal haar deuren voor de eerste landelijke zonnekijkdag.  

In het teken van de zon 

Deze dag – landelijk georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde KNVWS – staat geheel in het teken van onze zon. De bezoekers krijgen de mogelijkheid om naar de zon te kijken met de zonnetelescoop en in een multimedia-presentatie wordt uitleg gegeven over ons zonnestelsel.  

Een ster? 

De zon is vanaf de aarde de dichtstbijzijnde ster en zo helder dat hij niet zonder speciale hulpmiddelen kan worden waargenomen. Maar met een zonnetelescoop kan van dit boeiende hemellichaam genoten worden en wordt de zon een gasbol met zonnevlekken en zonnevlammen. Deze zijn met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht goed waar te nemen, mits het helder weer is en de zon helder aan de hemel staat.  

Presentatie zonnekijkdag

Alex Scholten neemt in de zaal van de sterrenwacht de bezoeker aan de hand van een multimediapresentatie mee in de wereld van de zon en het zonnestelsel waarvan ook onze aarde deel uitmaakt. Hij legt uit waar de zon zijn brandstof vandaan haalt, hoe het zonnestelsel is ontstaan en dat de zon ons veel leert over al die andere sterren die ’s nachts zichtbaar zijn. 

Jeugd 

Ook aan de jeugdige bezoeker is gedacht; speciaal voor hen worden er een aantal leuke wetenschappelijke proefjes gehouden waarin licht en zon centraal staan. Dus mocht het met het zonlicht tegenvallen, dan nog is een bezoek aan de sterrenwacht leuk en leerzaam. 
De sterrenwacht is geopend van 14.00 tot 17.00 uur en de multimedia presentatie begint om 14.30 uur. 

Vrijdagavond 

Naast deze speciale zondagmiddag is de sterrenwacht ook gedurende de zomermaanden iedere vrijdagavond geopend voor het publiek met een actuele voordracht en bij helder weer is er tevens gelegenheid om zelf met diverse telescopen naar de sterrenhemel te kijken. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur met een korte pauze. Parkeren is gratis op de parkeerplaats voor de boerderij.  

Meer info 

Het actuele programma is te vinden op website www.volkssterrenwachtbussloo.nl. Staat er een sterretje bij de voordracht, dan is de lezing ook voor het jonge publiek geschikt en is voorkennis niet nodig. Kijk ook op http://www.facebook.com/VolkssterrenwachtBussloo of bel (0571) 262006.