Vogelbescherming waarschuwt om eikenprocessierups niet met gif te bestrijden

Foto: Pixabay

Gemeenten en provincies moeten de eikenprocessierups niet bestrijden door beesten en rupsen weg te zuigen of te bespuiten met gif.

Ook andere rupsen en insecten

Dat is een “heilloze weg”, die veel andere rupsen en insecten ook doodt. Gemeenten die nu investeren in natuurlijke bestrijders, zullen de komende jaren minder overlast hebben, zegt Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming: “Biologische experimenten succesvol”

De natuurorganisatie roept maandag iedereen op om de eigen gemeente een voorbeeldbrief te sturen over de aanpak van de ‘jeukrups’. Volgens Vogelbescherming is het resultaat van biologische experimenten in sommige gemeenten zeer veelbelovend. Zo meldt Wapenveld dat het aantal rupsen daar met 85 procent is afgenomen.

Beplanting

De vogelbeschermers willen dat gemeenten inheemse soorten als kamperfoelie, klaver en dovenetel aanplanten. Die lokken insecten, vogels en vleermuizen, die de jeukrupsen opeten. Het is belangrijk om bloeiende bermbeplanting niet te vroeg te maaien. Ook het ophangen van nestkasten voor rupsliefhebbers als koolmees, boomklever en pimpelmees lijkt goed te werken.

Voorkomen

Het Kennisplatform Processierups komt dit najaar in opdracht van het ministerie van Natuur met bestrijdingsadviezen tegen de eikenprocessierups.