Nuon maakt definitief plaats voor Vattenfall, ook in Gelderland 

Foto: Wikimedia

Vanaf dinsdag bestaat Nuon niet meer. Na exact 25 jaar, verdwijnt het merk definitief uit Nederland. Vorig jaar maakte nutsbedrijf Nuon bekend dat haar naam geleidelijk zou wijzigen naar dat van moederbedrijf Vattenfall – al 10 jaar eigenaar van Nuon. Ook klanten uit Gelderland konden het afgelopen jaar al wennen aan het idee en hebben vanaf vandaag contact met Vattenfall.

Fossielvrij leven binnen één generatie

Vattenfall – dat ‘waterval’ betekent – is een Zweeds energiebedrijf dat al meer dan 100 jaar bestaat en inmiddels door heel Noordwest Europa actief is. Vattenfall heeft zichzelf als doel gesteld om fossielvrij leven mogelijk te maken binnen één generatie. Omdat dit om een grensoverschrijdende aanpak vraagt, is ervoor gekozen om Nuon en Vattenfall te verenigen in één naam.

Voor Peter Smink, CEO Vattenfall Nederland, markeert deze dag een historisch moment: “Het is heel bijzonder om één generatie na het ontstaan van het merk Nuon, nu als Vattenfall verder te kunnen bouwen aan een fossielvrij leven binnen één generatie. Ik ben er trots op dat dit geen loze belofte is, maar iets waar we de afgelopen 25 jaar al grote stappen in hebben gezet.’’

Ook grote stappen in Gelderland

Als Nuon was het bedrijf al jaren bezig met het toewerken naar een fossielvrij leven, ook in de provincie Gelderland. Zo verwarmt het bedrijf al jaren Gelderse woningen en bedrijven. De warmtenetten van Vattenfall, gepositioneerd in de regio’s Nijmegen en Arnhem-Duiven-Westervoort, voorzien samen ruim 20.000 woningen van warmte.

Zelfs in 2019 zet het bedrijf nog grote projecten op in Nederland. Zo bouwt Vattenfall ‘s werelds grootste subsidievrije windpark op zee, voor de kust van Zuid Holland, en neemt het bedrijf haar enige kolencentrale in Nederland, Hemweg-8, eind dit jaar uit bedrijf. Deze belangrijke mijlpalen richting een fossielvrij leven binnen één generatie onderstrepen de betrokkenheid van Vattenfall bij Nederland: het bedrijf zet zich actief in om dit mogelijk te maken.