Nieuwe winkelcentrum Anklaar is woensdag officieel open gegaan

Foto: Gemeente Apeldoorn

Na vele jaren voorbereiding, de sloop van het oude winkelcentrum en jaren van nieuwbouw, was het vorige week eindelijk zover: de nieuwe Anklaar is vanaf 9 oktober open.

Trotse wethouder

Wethouder Wim Willems is beretrots op het eindresultaat: “Dit prachtige winkel- en woongebied heeft alles in zich om het kloppende hart te worden van dit deel van Apeldoorn. Het is een plek waar jong en oud zich thuis voelt. Ik wens alle bezoekers, wijkbewoners, ondernemers en bewoners van de appartementen heel veel succes en woon- en winkelplezier toe in Anklaar!”

Winkels

In Anklaar treffen bezoekers een heel gevarieerd winkelaanbod aan, met zowel landelijke ketens, twee grote supermarkten, lokale ondernemers én diverse horecazaken. De markt ontbreekt uiteraard niet, en staat elke donderdag op het plein. Ook biedt Anklaar woonruimte voor jong en oud. Er is een zorgcentrum met woonzorgappartementen en sociale huurwoningen voor zestigplussers, en er zijn vrije sector huurappartementen en ook koopappartementen.

Ontwerp openbare ruimte

Bij een omvangrijk project als dit werken ontwerpers en stedenbouwkundigen van de gemeente nauw samen met de ontwikkelaars en architecten om te komen tot het beste eindresultaat. Er is door de gemeente heel veel zorg besteed aan allerlei elementen. Zoals het realiseren van een fraaie trappartij om het marktplein te verbinden met het water, er zijn twee boombunkers geplaatst waar in november platanen in komen en er zijn vijf grote plantenbakken geplaatst die de gemeente in het plantseizoen later dit jaar gaat vullen. Let bij een bezoek verder ook op de mooie ‘lijngoten’ in het plein, de houten banken en de fraaie verlichtingsarmaturen. Ook aan de jongste bezoekers wordt uiteraard gedacht; de gemeente gaat in overleg met de nieuwe ondernemersvereniging nog een speelvoorziening realiseren.

Spelende clowns en kleurrijke kunst in garage

Kinderen én ouders hebben ook al blij gereageerd op de terugkeer van het kunstwerk ‘De spelende clowns’ van kunstenaar Peter van der Meer. Dit populaire kunstwerk stond in de oude Anklaar, en heeft de afgelopen jaren op de gemeentewerf onderdak gevonden. Het kunstwerk is vlakbij de trappen aan het water geplaatst. In de parkeergarage hangt nieuwe, kleurrijke kunst van Suzan Drummen, gemaakt in opdracht van ontwikkelaar BPD.

Fietsbeugels en parkeerplaatsen

In aanvulling op dit alles zorgt de gemeente natuurlijk ook voor allerlei praktische zaken, zo zijn er 150 fietsbeugels en 10 afvalbakken geplaatst, en zijn er in totaal 663 parkeerplekken gerealiseerd, waarvan ruim 600 ondergronds. In de grote garage onder het winkelcentrum zijn ook parkeerplaatsen speciaal voor elektrische auto’s (met laadvoorziening), bezoekers met kleine kinderen en invaliden aangelegd. Het parkeren in de garage is voor elke bezoeker de eerste twee uur gratis, daarna kost het parkeren € 1,37 per uur.

Historie

Deze grootschalige herontwikkeling is al in 2002 in gang gezet met de vaststelling van het ‘Wijk Ontwikkelingsplan Zevenhuizen.’ Dat plan omvatte onder andere de sloop van hoogbouwflats en de bouw van een nieuw winkelcentrum. In de jaren daarna werden de plannen voor het winkelcentrum uitgewerkt. De eerste overeenkomsten met ontwikkelaars Habion en BPD (toen nog MAB) werden gesloten in 2010. Daarna volgden enkele jaren van bouwplanontwikkeling en vergunningverlening. In 2015 werd het tijdelijk winkelcentrum aan de Saloméstraat, een paar straten verderop, in gebruik genomen door de ondernemers uit Anklaar.

Het oude Anklaar – een gedateerd, overdekt winkelcentrum van 9.000 m2 met parkeerterrein ernaast – is volledig gesloopt en op dezelfde plek verrees het nieuwe Anklaar: een open winkelcentrum van 14.000 m2 met meer winkels en woningen dan voorheen en een ruime ondergrondse parkeergarage.