Wethouder Mark Sandmann stapt op uit college Apeldoorn

Foto: Twitter Sandmann

Wethouder Mark Sandmann heeft vandaag in het college zijn vertrek als wethouder van de gemeente Apeldoorn aangekondigd. Sandmann maakt zijn keuze na besluitvorming in de raad om pas volgend jaar keuzes te maken over voortgang Plein van de Stad.

Belofte maakt schuld

Sandmann: “Als verantwoordelijk wethouder vind ik dat ik de plicht heb om de verwachtingen 25.000 stemmers waar te maken en het gekozen ontwerp te realiseren. Als wij de keuze aan de Apeldoorners laten moeten we die keuze waarmaken. Nu ik onze gemeenteraad niet heb kunnen overtuigen van het belang om door te gaan met Plein van de Stad, of zelfs kennis te nemen van de beoogde oplossingen, vind ik dat ik een belofte aan de inwoners niet inlos en daarom niet langer kan aanblijven als wethouder.”

Plein van de Stad

Het plan Plein van de Stad werd een ontwerpwedstrijd met stemming door Apeldoorners. Enkele maanden later bleek dat het gekozen ontwerp en de daarbij behorende begroting een stuk hoger uitvielen dan vooraf gedacht. Sandmann wilde koste wat kost het plan door de gemeenteraad heen hebben zodat er in 2021 een nieuw plein zou verrijzen. Dit is hem niet gelukt. Pas in 2020 gaat de raad keuzes maken en is 2021 niet haalbaar meer.

Jammer

Het college van burgemeester en wethouders vindt het jammer dat Sandmann vertrekt als wethouder. “We verliezen een gedreven, daadkrachtige en betrokken wethouder. Wij  begrijpen ook zijn overwegingen en respecteren zijn keuze. Maar het  is een aderlating voor politiek-bestuurlijk Apeldoorn.”

Al 12 jaar bestuurder

Mark Sandmann (D66) is sinds 9 juli 2015 wethouder van de gemeente Apeldoorn, daarvoor was hij bijna 8 jaar actief in de gemeenteraad. Sandmann zal de komende weken de lopende zaken afronden.

In een brief geeft Mark Sandmann uitleg…