Apeldoorn klaar voor Sinterklaas: nog een paar dagen…

Foto: Pixabay

Vanaf maandag 11 november zijn vele Nederlandse ogen een week lang gericht op onze stad. Elke dag is er het Sinterklaasjournaal op tv met daarin het avontuur van Sinterklaas op zijn reis naar Nederland. Naar Apeldoorn om precies te zijn, want hier is zaterdag 16 november de landelijke intocht. Voor alle bezoekers en belangstellenden is een speciale website in de lucht: www.sintinapeldoorn.nl.

Feest voor iedereen

Om de intocht in Apeldoorn zoveel mogelijk voor iedereen te laten zijn, is er in de stoet ook plek voor rolstoelpieten en pieten met een beperking. Daarnaast is er ook gedacht aan kinderen met een glutenallergie. Speciale ‘glutenvrije pieten’ delen pepernoten uit zonder gluten, zodat iedereen lekker mee kan snoepen. Apeldoorn is goed bereikbaar met zowel fiets, auto als het openbaar vervoer. Vanuit de trein en de bus sta je direct op het Stationsplein. In de stad zijn de verschillende parkeergelegenheden goed aangegeven. De fiets kan gratis, droog en veilig worden gestald in de verschillende fietsenstallingen in de stad. Speciaal voor de intocht zijn er extra stallingen. Voor mindervaliden is er speciale parkeergelegenheid dicht bij de route.

Meer informatie

Kom je naar de intocht? Bereid je dan goed voor door alle informatie te lezen. Welke delen van de stad zijn bereikbaar? Waar kan ik mijn auto of fiets parkeren? Welke route neemt Sinterklaas door de binnenstad? Al deze informatie vind je op www.apeldoorn.nl/sint2019. Heb je een andere vraag? Kijk dan bij de veel gestelde vragen, of neem contact met ons op. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom de intocht van Sinterklaas? Volg dan Sint in Apeldoorn via Facebook en Instagram en kijk op www.sintinapeldoorn.nl. Samen maken we er een mooi feest van!

Uitpakken voor Sint!

Apeldoorn is er klaar voor en heeft er zin in, vertelt wethouder evenementen Jeroen Joon. “Het is deze week alle hens aan dek. We zijn heel wat gewend, bijvoorbeeld met de Giro d’Italia en Serious Request. Maar deze intocht is natuurlijk uniek. Al die kinderen in volle verwachting, ruim een uur live televisie en natuurlijk Sinterklaas zelf. En bij Sinterklaas moet je altijd maar afwachten of het allemaal goed komt. Die spanning bouwt zich deze week op, dat zien we op tv. Maar intussen is hier alles op orde hoor. We maken ruimte, we zetten alles klaar en organiseren een gastvrij welkom voor tienduizenden bezoekers. We hebben er in onze gemeente heel veel plezier in, dankzij alle vrijwilligers en bedrijven die helpen om het evenement op de kaart zetten. We pakken letterlijk de stad in en we pakken samen flink uit. Sinterklaas leeft hier echt en ik ben trots op alle initiatiefnemers die er een feest van maken.”

Megapakjes

In Apeldoorn is al duidelijk te zien dat de Sint in aantocht is. Met mijters en vlaggen en banieren, maar het meest opvallend zijn de megapakjes. Dat zijn grote containers die zijn ingepakt als een sinterklaascadeautje, op de invalswegen naar het centrum. Deze megapakjes zijn een samenwerking tussen de gemeente en ondernemers in de stad.

Tentoonstelling ‘Wie komt er alle jaren?’

Dit jaar zijn er in het Sinterklaasjournaal en tijdens de intocht op tv alleen pieten die niet meer helemaal zwart zijn geschminkt. Dit roept veel reacties op. Sommige mensen maken zich zorgen over de traditie die verandert. De Stichting Marges heeft over de ontwikkeling van de traditie in de afgelopen eeuwen, een tentoonstelling samengesteld. Daar is te ontdekken dat het Sinterklaasfeest in de loop van de tijd heel anders is geworden. Deze tentoonstelling ‘Wie komt er alle jaren?’ staat in de centrale bibliotheek in hartje Apeldoorn en is tot en met 5 december gratis te bezoeken. Kijk op www.coda-apeldoorn.nl/wiekomterallejaren.

Inpakhuis als epicentrum

Het Inpakhuis aan de Mariastraat in Apeldoorn-centrum is de centrale plek voor de sinterklaasviering in Apeldoorn. Het is een informatiepunt over de intocht, bereikbaarheid, locaties en tijden. En daarna is het een plek om tot en met 5 december plezier te maken met knutsels, gedichten en natuurlijk om cadeaus en surprises in te pakken. Apeldoorn gaat in het Inpakhuis ook nog voor een wereldrecord: het wereldrecord schoen zetten. Alle openingstijden en het programma zijn te vinden op www.sintinapeldoorn.nl/inpakhuis.