Intocht Sinterklaas Apeldoorn 2019 prima verlopen

1,7 miljoen kijkers voor de televisie en zo’n 25000 in Apeldoorn zelf zagen Sinterklaas en zijn Pieten zaterdag met de stoomtrein in Apeldoorn aankomen.

Rond de lunch in Apeldoorn

Zaterdagmorgen is op het station in Apeldoorn de rode loper uitgelegd voor de goedheiligman, die rond het middaguur arriveerde. In de Gelderse stad wemelde het van de politie en beveiligers. Op het Stationsplein stonden honderden ouders met kinderen klaar om Sinterklaas in te halen. Apeldoorn had diverse veiligheidsmaatregelen getroffen om de intocht goed te laten verlopen. Zo stonden er op veertien plekken in het centrum detectiepoortjes. De toegangswegen waren afgesloten voor verkeer en voorzien van wegblokkades en langs de route stonden dranghekken.

ProRail blij met aankomst Sint per trein

Spoorbeheerder ProRail noemde de aankomst van Sinterklaas in Apeldoorn per stoomtrein “een prachtig evenement voor de hele spoorbranche”. ProRail is maanden druk geweest om de gewone dienstregeling aan te passen aan de tocht van de stoomlocomotief met vier rijtuigen, die het sinterklaasgezelschap kwam brengen.

Aanhoudingen

Er waren twee demonstraties voor het behoud van Zwarte Piet aangekondigd. Pegida heeft zich niet aangemeld, maar verzamelt zich toch in Apeldoorn. Pegida-aanhangers willen volgens voorman Edwin Wagensveld verkleed als Zwarte Piet tussen het publiek gaan staan. Burgemeester Petra van Wingerden-Boers roept alle demonstranten op om ” respect te hebben voor het kinderfeest”. Toen Wagensveld, zelf ook verkleed als Zwarte Piet, journalisten te woord wilde staan, werd hij ingerekend. In totaal werden er 12 personen aangehouden, afgelopen zaterdag. 11 daarvan werden er vrij kort na hun aanhouding ook weer vrijgelaten. De intocht zelf verliep zonder noemenswaardige problemen. Politie en burgemeester toonden zich tevreden. De intocht heeft de gemeente ruim 600.000 euro gekost.

Sinterklaas heel snel door bomvol Apeldoorn

Vanuit het massaal naar Apeldoorn toegestroomde publiek klonken wel wat wanklanken. Sinterklaas is zaterdag met een flinke vaart door het bomvolle centrum van Apeldoorn getrokken. Op sociale media klagen veel ouders dat het veel te snel ging of dat ze niet eens in de buurt van de zeer korte route van de sint zijn gekomen. De gemeente Apeldoorn sloot het Raadhuisplein, het einde van de intocht van Sinterklaas, aan het eind van de ochtend af omdat het daar afgeladen vol was. Daardoor kwamen toeschouwers in de straten naar het plein ook stil te staan. Dat was voor de vele beveiligers reden om mensen niet meer toe te laten langs een flink deel van de route. Sinterklaas reed in minder dan een halfuur tijd door het centrum van de Gelderse gemeente. De route was zo’n 800 meter.