Apeldoorn zet natuurlijke vijanden in bij bestrijding eikenprocessierups

Foto: Pixabay

De eikenprocessierups zorgt jaarlijks voor flinke overlast. Om deze ‘jeukrups’ te bestrijden, nemen we in Apeldoorn elk jaar preventieve maatregelen.

Biologisch bacteriepreparaat

Dit doen we bijvoorbeeld door het bespuiten van eikenbladeren met een biologisch bacteriepreparaat. Ook de inzet van natuurlijke vijanden zoals vogels en insecten is een belangrijke manier om de rups te bestrijden. Op verschillende plekken poten we daarom een speciaal bloembollenmengsel rondom een aantal eikenbomen in Apeldoorn.

Natuurlijke vijanden

Er zijn veel insecten die de eikenprocessierups bestrijden, waaronder sluipvliegen, sluipwespen, kevers en gaasvliegen. De larven van deze beestjes eten vlindereitjes, jonge rupsen en tal van andere insecten. Tijdens hun leven als volwassen insect zijn ze afhankelijk van nectar en pollen. Met het bloembollenmengsel lokken we de insecten zoveel mogelijk naar de eikenbomen. Zo kunnen zij in een vroeg stadium de ontwikkeling van de eikenprocessierups tegengaan.

Bloembollenmengsel

Op basis van onderzoek is een mengsel samengesteld dat langere periode aantrekkelijk is voor deze natuurlijke vijanden. Het mengsel bevat krokussen, anemonen, chionodoxa’s, muscaries, narcissen en diverse botanische tulpen. De verschillende bloemen trekken ook andere insecten aan en dat is goed voor de biodiversiteit.

Groeninitiatief

Zelf ook een idee voor een groene bijdrage in uw wijk? Dit kunt u bij ons indienen. U kunt inspiratie opdoen via het Groenmenu op onze website. Hierin staan de verschillende mogelijkheden beschreven. Samen met drie buurtgenoten kunt u een initiatief opzetten en uitvoeren. Kijk op www.apeldoorn.nl/groeninitiatief voor meer informatie.