Ontwikkelingen in de binnenstad op een rij gezet door de gemeente

Foto: Gemeente Apeldoorn

We werken hard aan een mooiere, aantrekkelijke en duurzame binnenstad: nieuwe bestrating, meer verlichting en het toevoegen van meer groen, water en historische gevels.

Samenwerken aan ontwikkelingen

Dit doen we samen met ondernemers, bewoners en vastgoedeigenaren. Samen werken we aan een binnenstad waar ondernemers kansen zien en mensen graag komen. In dit artikel lichten we een aantal projecten en ontwikkelingen toe. Wil je altijd goed op de hoogte blijven van wat er speelt in de binnenstad? Dan kun je je abonneren op onze digitale nieuwsbrief binnenstad, ook daarover verderop meer.

Plein van de Stad

Zoals bekend ligt er een ontwerp voor een nieuw Plein van de Stad. Dit project behandelt de gemeenteraad tijdens de behandeling van de voorjaarsnota eind mei 2020. Het uitstellen van het besluit rond het Plein van de Stad betekent ook dat de aanleg van de Marktstroom vertraging oploopt.

Wanneer stroomt de Marktstroom verder?

De Marktstroom stopt nu in de Markstraat voor coffeeshop De Bazar. In januari gaan we verder met de aanleg tot het einde van de Marktstraat. In het ontwerp voor het Plein van de Stad loopt de Marktstroom over het Marktplein richting de Deventerstraat. Om ervoor te zorgen dat er geen hiaat ontstaat in de aanleg van de Marktstroom komt het college het eerste kwartaal van 2020 met een voorstel naar de raad.

Stadhuis weer open

Vanaf 27 januari zijn de publieksbalies in het vernieuwde stadhuis geopend. Heeft u op of na 27 januari een afspraak met de gemeente, om bijvoorbeeld een rijbewijs op te halen of om een bijstandskering aan te vragen? Dan bent u van harte welkom in het stadhuis aan het Marktplein 1. Tot die tijd, bent u nog even welkom aan de Deventerstraat 46. Half december verhuizen alle ambtenaren weer terug naar het verbouwde stadhuis. Om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te verbeteren heeft het stadhuis een nieuwe entree nodig. De trap maken we hierbij minder steil. Wanneer we dit in 2020 exact gaan realiseren is nu nog niet duidelijk.

Fietsenstalling Marktplein

Apeldoorn op de fiets naar de stad! Dat zien we graag en dus zorgen we voor veel en gratis stallingsruimte in het centrum. In november is een nieuwe stalling geopend aan de Paslaan, in het voormalige Kijkshop-pand. Fietsers weten deze stalling, ook op stapavonden, al goed te vinden, probeer jij ’m ook uit binnenkort? De nieuwe fietsenstalling die we onder het Marktplein willen realiseren is ook hard nodig. Het college heeft de intentie om de realisatie van deze zevende fietsenstalling los te koppelen van het project Plein van de Stad, zodat deze fietsenstalling geen vertraging oploopt. Op dit moment zoeken we goed uit welke gevolgen dit heeft voor de kosten. Projecten tegelijk aanpakken kan voordeliger zijn dan projecten loskoppelen. Het college verwacht in januari een voorstel te kunnen presenteren over de fietsenstalling Marktplein.

Kijk hier waar je je fiets veilig droog en voor niets kunt stallen in de stad.

Marktstraat en Beekstraat

De Beekstraat is klaar en de Marktstraat bijna. De werkzaamheden hebben een kleine vertraging opgelopen, waardoor de bestrating en de Marktstroom nu aangelegd zijn tot coffeeshop de Bazar. De vertraging is opgelopen door de enorme hoeveelheid ondergrondse leidingen en kabels in beide straten, een overblijfsel van de tijd dat op een steenworp afstand een KPN-complex lag. Sinds ongeveer 30 jaar worden alle ondergrondse kabels en leidingen goed geregistreerd in een landelijke database. Dit betekent tegelijkertijd dat we op plekken waar al tientallen jaren geen diep graafwerk heeft plaatsgevonden, ondergronds nog weleens voor verrassingen komen te staan. Dit heeft helaas ook geleid tot hogere kosten voor dit project dan begroot. Omdat de decembermaand heel belangrijk is voor ondernemers, is besloten de werkzaamheden te hervatten in januari. In januari is er ook meer duidelijk over hoe deze extra kosten gedekt gaan worden.

Wijzigingen voetgangersgebied

In de stad zie je steeds vaker een mix tussen horeca en winkels. Dit zorgt ervoor dat het in bepaalde straten, zowel overdag als ’s avonds, drukker wordt. Deze ontwikkelingen in de binnenstad zijn aanleiding geweest om het voetgangersgebied uit te breiden en bestaande regels aan te passen. De belangrijkste wijzigingen zijn dat fietsen door de Kapelstraat begin volgend jaar na 12.00 uur niet meer is toegestaan, dat we in de toekomst delen van de Marktstraat en Beekstraat en het Marktplein betrekken bij het voetgangersgebied, en dat snorfietsen in het hele voetgangersgebied niet is toegestaan. De voorgenomen wijzigingen publiceren we begin 2020 via www.officielebekendmakingen.nl. Daarna volgt nog een bezwaartermijn. Zodra we exact weten op welke datum wijzigingen ingaan, informeren we je daar uiteraard over. Ook plannen we rond die tijd voorlichtingsacties om fietsers te attenderen op de veranderingen. Meer details over alle wijzigingen lees je hier.

Museumpassage

De Museumpassage is een belangrijke aanloopstraat naar het Caterplein. Vanuit de parkeergarage Museum Centrum loop je door ‘het cultuurkwartier’ langs ACEC, CODA en de VUE bioscoop. In de Museumpassage staat begin volgend jaar een groot, nieuw kunstobject in de planning. Hierop kunnen kinderen ook klimmen en klauteren. Dit doen we omdat we kunst in de openbare ruimte belangrijk en waardevol vinden én we een echte gezinsstad zijn.

Zero-emissie rukt op

Tot slot zijn we ontzettend blij te melden dat mede dankzij onze inzet richting de provincie, er vanaf eind 2020 een bijna volledige elektrische vloot stadsbussen in Apeldoorn gaat rijden. Een fantastisch resultaat voor het woon,- werk,- en winkelklimaat in onze binnenstad! Daarnaast hebben we afgelopen zomer samen met onze partners in de binnenstad en de transportsector de ‘Green Deal Zero Emission Stadslogistiek’ ondertekend. Hierin maken we samen afspraken om het goederenvervoer in de binnenstad vanaf 2025 zoveel mogelijk zero-emissie te maken.

Meer lezen

Deze week heeft het college twee raadsbrieven over de binnenstad en de notitie ‘Naar een duurzaam bereikbare binnenstad’ naar de gemeenteraad gestuurd. Dit om hen te informeren over de status van alle hierboven genoemde projecten, en nog een aantal projecten die verder in de toekomst gaan spelen. Deze brieven en notitie kun je hier lezen.

Nieuwsbrief binnenstad

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de binnenstad? Elke 6-8 weken versturen we de Binnenstad Nieuwsbrief. Al het nieuws over lopende projecten in de binnenstad houden we bij via de speciale webpagina over de binnenstad. Onderaan deze pagina kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief, dus schrijf je snel in!