Herman Kattemölle nieuwe stadsdichter Apeldoorn

Foto: Apeldoorn.nl

Herman Kattemölle (66 jaar) wordt de nieuwe stadsdichter van Apeldoorn. Hij volgt in januari de huidige stadsdichter Aad van der Waal op. Zijn benoeming is voor de komende twee jaar.

Herman Kattemölle

De stadsdichter is ‘poëtisch ambassadeur’ van Apeldoorn. Iemand die met een speciale blik naar de stad kijkt, ziet wat anderen niet zien, zegt wat anderen niet zeggen. Samen met de commissie stadsdichter zoekt hij actuele maatschappelijke thema’s en schrijft daar geregeld over. De gedichten worden gepubliceerd op ansichtkaarten. Ook draagt de stadsdichter zijn gedichten voor bij speciale gelegenheden.

Nummer 5

Herman is na Willem Bierman, Ria Borkent, Hanz Mirck en Aad van der Waal de vijfde stadsdichter van Apeldoorn. Hij is afkomstig uit het onderwijs. Zijn werk op een experimentele basisschool leidde ertoe dat hij van daaruit ‘FRIK’ oprichtte, een onderwijscabaret waarvoor hij de teksten, liedjes en muziek heeft geschreven. In zijn 37-jarige loopbaan in het onderwijs heeft hij ruim 50 (jeugd)musicals en toneelstukken gemaakt. Ook schreef en regisseerde hij theater- en muziekvoorstellingen voor volwassenen.

Eigen stempel

Herman zal de traditie van het stadsdichterschap voortzetten en er met zijn wijze van verwoorden zijn eigen stempel op drukken. De stadsdichter blijft zichtbaar bij bijzondere momenten in onze stad. Hij ziet ernaar uit om met direct rakende teksten de Apeldoorners kennis te laten maken met zijn poëzie. ‘’Ik wil een breed publiek bereiken. Gedichten schrijven die direct aanspreken: Licht van toon, maar met enige diepgang, dat wel.’’

Op donderdag 30 januari 2020, aan het begin van de Nationale Poëzieweek in CODA, wordt de nieuwe stadsdichter voorgesteld aan het Apeldoornse publiek.

Commissie stadsdichter

De Apeldoornse commissie stadsdichter bestaat uit Carla van Surksum (voorzitter en oud-Coda medewerker), Ingrid Blijenberg (neerlandicus en schrijf-docent) en Yvonne Harryvan (adviseur cultuur gemeente Apeldoorn).

Meer lezen?

Alle informatie over de stadsdichter en een link naar het archief met de gedichten van de huidige en vorige stadsdichters vind je hier.