Hoop Nederlanders in de file voor Duits vuurwerk

Honderden Nederlanders reden van zaterdag tot en met dinsdag van heinde en verre naar Duitse plaatsen in de grensregio om daar vuurwerk in te slaan.

Rond de lunch erg druk

Vanaf de grens en weer terug naar Nederland komen ze in een kilometerslange file terecht en eenmaal bij de verkooppunten moeten ze aansluiten in lange rijen voor de winkeldeuren. Maar dat is geen probleem, aldus Janny Kok die met haar gezin uit Friesland is gekomen: “We maken er gewoon een gezellig dagje van.”

Hoop Nederlanders gaan voor goedkoop

Vuurwerk inslaan in Duitsland wordt steeds populairder. De pijlen en potten zijn er veel goedkoper dan in Nederland, omdat de regelgeving in Duitsland veel minder streng is. Het Duitse vuurwerk is door de samenstelling spectaculairder dan het Nederlandse. Winkeliers mogen in Duitsland ook stunten met vuurwerkprijzen. “En het is ook veel veiliger, want de potten staan stabieler”, aldus Kok.

€1000 is niks

Het Friese gezin denkt ongeveer 75 euro te gaan besteden bij de Aldi in Kranenburg, net over de grens bij Nijmegen. Dat is een schijntje, want een vader die met drie pubers uit Zwijndrecht is gekomen rekent 699,15 euro af. “En zo meteen gaan we nog even naar een andere vuurwerkshop voor de klapper van de avond: een vuurwerkcake van 280 euro. Die zorgt voor 160 seconden spektakel.”

Online ook in Nederlands

De Zwijndrechters hebben die “Funke Mei Banfa” via internet gereserveerd. Alle Duitse supermarkten en particuliere vuurwerkverkopers hebben Nederlandstalige websites voor bestellingen. “Dat is dit jaar opvallend veel vaker gedaan”, zegt supermarktmanager Udo Fissner. “Onze mooiste en duurste dozen zijn al helemaal uitverkocht via internet.”

3 op de 10 werd staande gehouden

Formeel mogen de vuurwerkkopers maximaal 25 kilo vuurwerk meenemen naar Nederland. Dat moet officieel vooraf gemeld worden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport, maar dat gebeurt in de praktijk nooit. Inspectie en politie controleren langs de hele grens wel steekproefsgewijs. Auto’s en aanhangers die wel erg volgeladen lijken, worden aan de kant gezet. Dat kan een boete van 1500 euro opleveren. En het vuurwerk wordt in beslag genomen.

Dagje eerder

In Nederland mag er dit jaar al op zaterdag 28 december vuurwerk gekocht worden. Veel vuurwerkshops hebben hun deuren op zaterdagavond dan ook tot soms wel 21.00 uur geopend. Omdat de zondag er tussen zit, is er voor de zaterdag gekozen door de overheid in plaats van het aantal dagen inkorten tot 2 verkoopdagen.

Zonepraat

Steeds meer komt de roep om zones naar voren. Tegenstanders willen vuurwerkvrije zones en voorstanders willen vuurwerkblije zones. De laatste is vooral bedoeld om de het Nederlandse consumentenvuurwerk te promoten. Het probleemvuurwerk is namelijk vaak van buitenlandse komaf. En het zou volgens de voorstanders zonde zijn als we straks geen vuurwerk meer mogen afsteken. Terwijl Nederlands consumentensiervuurwerk juist aan alle strenge eisen van de Nederlandse overheid voldoet. Ook is de actie gericht op het op elkaar letten tijdens het afsteken van vuurwerk. Het rekening houden met mens en dier.