Links en rechts staan lijnrecht tegenover elkaar in de strijd om wel of geen vuurwerk

Foto: Pixabay

Coalitiepartijen VVD en CDA willen, ondanks de oproep van de politie, voorlopig niet dat er een algemeen vuurwerkverbod komt. Er moet worden ingezet op handhaving, vinden de partijen.

Harder straffen

Na de onrustige jaarwisseling pleit de politie opnieuw voor een landelijk verbod, maar de rechtse partijen in de coalitie willen daar niet aan. Dat hulpverleners worden bekogeld met vuurwerk is “onacceptabel”, vindt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. “Daar helpt geen vuurwerkverbod tegen, dat staat daar los van. Keihard straffen is de enige optie.”

Niet meer helpt niet

“Een algemeen knalverbod zal zonder intensivering van de handhaving niet helpen”, zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam. Volgens hem zal de “brave en getrouwe burger” zonder vuurwerk zitten, terwijl relschoppers toch aan de haal kunnen met vuurwerk dat over de grens is gekocht.

GroenLinks en PvdD werken samen aan vuurwerkverbod

GroenLinks slaat de handen ineen met de Partij voor de Dieren om consumentenvuurwerk te verbieden. De PvdD presenteerde maandag al een plan voor een initiatiefwet. De partijen besluiten daarin samen op te trekken, meldt GroenLinks. “Het is vreselijk dat de jaarwisseling keer op keer uit de hand loopt”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Het is onacceptabel dat hulpverleners bedreigd worden, bekogeld worden met vuurwerk en daardoor hun werk niet kunnen doen.” Deze jaarwisseling werd een recordbedrag uitgegeven aan vuurwerk.

Groter draagvlak

Het kabinet is nog niet voor een algemeen verbod. De linkse partijen willen daarom dat het vanuit de Tweede Kamer wordt geregeld. Daarbij moet ‘kindervuurwerk’, zoals sterretjes, wel toegestaan blijven. Ook georganiseerde vuurwerkshows, bijvoorbeeld door gemeenten, worden dan niet verboden.