Bijeenkomst voor tuinprofessionals: Samen de handen uit de mouwen!

Foto: Pixabay

Door de verandering van het klimaat neemt de kans op wateroverlast, droogte en hitte toe. Dat vraagt om een andere benadering van het inrichten van tuinen, bedrijventerreinen en andere buitenruimten. De avond wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten Hattem, Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Harderwijk, Ermelo, Putten, Waterschap Vallei & Veluwe en Veluwe Duurzaam.

Bijeenkomst om te netwerken en met workshops

Op dinsdag 30 januari is er een bijeenkomst voor tuinprofessionals zoals hoveniers, stratenmakers, tuinarchitecten en tuincentra. De bijeenkomst vindt plaats op het Bouw & Infra Park in Harderwijk en start om 16:00 uur. Naast de mogelijkheid om te netwerken zijn er ook workshops te volgen over ‘Hoe zorg ik dat mijn klant een klimaatvriendelijke tuin kiest’ en ‘Vergroening van bedrijventerreinen’.

Tuinprofessional als ambassadeur voor een prettige leefomgeving

Bestrating, beplanting en bewatering. Tuinprofessionals spelen een belangrijke rol als het gaat om het adviseren bij het inrichten van een tuin of terrein. Door andere keuzes te maken, wordt regenwater efficiënter ingezet en wordt hittestress voorkomen. Tijdens de bijeenkomst gaat Frans Ter Maten van het Waterschap Vallei en Veluwe in op de effecten van klimaatverandering op de tuinbranche. Naast de verandering van het klimaat zijn er ook andere ontwikkelingen in de regio die interessante aanknopingspunten bieden voor tuinprofessionals. Wethouder Bob Bergkamp van gemeente Oldebroek gaat in op het belang van samenwerking. Het aardgasvrij maken van wijken of het ontkoppelen van regenwater van buurten biedt kansen voor de tuinbranche.

Start regionale campagne

De bijeenkomst is tevens de start van een regionale campagne om klimaatvriendelijke keuzes te stimuleren. Daarbij worden voorbeeldtuinen in het zonnetje gezet en zijn er diverse activiteiten zoals tuinschetsdagen, tuinexcursies en inkoopacties. Hiervoor wordt er samenwerking gezocht met tuinprofessionals en verenigingen. Het doel van de campagne is om de Noord-Veluwe klimaatbestendig te maken en overlast van water en hitte te verminderen. Tijdens de avond krijgen de deelnemers informatie hoe zij onderdeel kunnen uitmaken van de regionale campagne.

Opgeven

Tuinprofessionals en vrijwilligersorganisaties die zich bezighouden met het onderwerp kunnen zich aanmelden voor de bijeenkomst van 30 januari via www.veluweduurzaam.nl/tuinbranche. De bijeenkomst is gratis inclusief buffet.