Verkeersopstoppingen in Apeldoorn op 13e plek in landelijk onderzoek

Foto: lorenz.markus97/Flickr

Apeldoorn op dertiende plek op lijst van steden in Nederland met de meeste vertraging in het verkeer. Verkeersopstoppingen werden internationaal gemeten.

13e qua verkeersopstoppingen

Apeldoorn is geëindigd op de dertiende plek op de lijst van steden in Nederland met de meeste verkeersopstoppingen. Dat blijkt uit de TomTom Traffic Index. De Gelderse stad wordt gevolgd door Amersfoort en Zwolle. Het Zuid-Hollandse Leiden voert de lijst aan, gevolgd door Den Haag, Haarlem, Nijmegen en Amsterdam.

In de spits veel langer onderweg

Een gemiddelde autorit in Apeldoorn duurde 20% langer, wat betekent dat automobilisten 6 minuten langer deden over een rit van een half uur. Tijdens de spits in Apeldoorn liep de extra reistijd zelfs op tot ruim 11 minuten bij een rit van een half uur. In Leiden – de nummer één op de lijst – deden automobilisten gemiddeld bijna 18 minuten langer over een rit van een half uur in de spits.

Meer dan 3 dagen

Automobilisten in Apeldoorn stonden vorig jaar gemiddeld 85 uur (3 dagen en 13 uur) langer stil in het verkeer tijdens de spits. Om te vergelijken: in 85 uur kun je zeven keer op en neer naar Parijs rijden. Op dinsdag 22 januari 2019 stonden automobilisten in Apeldoorn het langst in de file. Een autorit van een half uur duurde op die dag ruim 16 minuten langer. Dit kwam door de sneeuw waardoor er meer dan 2.000 kilometer file stond door heel Nederland.

Internationaal onderzoek

TomTom Traffic Index: automobilisten in Leiden hebben het meest last van toenemende drukte in verkeer. TomTom (TOM2), de specialist op het gebied van locatietechnologie, publiceert vandaag de resultaten van de TomTom Traffic Index; een gedetailleerd verkeersrapport met informatie over de verkeerssituatie in 416 steden en 57 landen. In Nederland staat Leiden dit jaar op nummer één met gemiddeld 30% extra reistijd in het verkeer. Automobilisten stonden daar in 2019 gemiddeld 135 uur langer stil in het verkeer tijdens de spits en deden dan gemiddeld 18 minuten langer over een rit van een half uur. Leiden wordt in de Nederlandse ranglijst gevolgd door Den Haag (28%), Haarlem (27%), Nijmegen (27%) en Amsterdam (26%).

Rangschikking van de steden met de meeste vertraging in het verkeer in Nederland (percentage extra reistijd):13e

Toename van verkeersdrukte

De verkeersopstoppingen zijn de afgelopen tien jaar wereldwijd toegenomen. 239 steden (57%) die TomTom in het nieuwe rapport over de verkeersindex heeft opgenomen, hebben tussen 2018 en 2019 een toename laten zien als het gaat om verkeersopstoppingen. De wereldwijde toename van verkeersdrukte en verstoppingen is weliswaar een indicator voor een sterke economie, maar kost de economie tegelijkertijd ook miljarden euro’s.

Een rol voor planners, beleidsmakers en automobilisten

Gijs Peters, TomTom’s Traffic Expert: “Wereldwijd is er een behoorlijk lange weg te gaan voordat de verkeersopstoppingen onder controle zijn. Op de lange termijn zal de opkomst van autonome voertuigen en diensten om auto’s te delen helpen verkeersdrukte te verminderen, maar planners en beleidsmakers kunnen het zich niet veroorloven om hierop te wachten. Zij moeten alle instrumenten inzetten om de verkeersniveaus en de gevolgen te verminderen. Alleen met grondige analyse kunnen ze belangrijke infrastructuurbeslissingen nemen. Daarnaast spelen automobilisten hier ook een rol in; kleine veranderingen in het rijgedrag, zoals eerder of later vertrekken, kunnen een groot verschil maken.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen