Groener Apeldoorn door planten op daken bushokjes

Foto: Apeldoorn

Onder andere Utrecht, Amsterdam, Breda en Arnhem hebben ze al. En nu staan er in Apeldoorn ook twee: bushokjes met een groen plantendak.

Groener Apeldoorn

Die groene bushokjes hebben veel voordelen: ze houden regenwater vast, zorgen voor verkoeling, trekken insecten aan, vangen fijnstof op en zijn ook nog eens mooier om te zien. Apeldoorn wil de komende tijd meer bushokjes vergroenen en onderzoeken welke beplanting en ontwerp het beste werkt.

Sedumplantjes

Staande op een ladder plantte wethouder Maarten van Vierssen vandaag de laatste sedumplantjes op het dak van een van de twee bushokjes aan het Stationsplein. Raadsleden Maaike Moulijn en Rachel Gasper-Rothengatter hielpen hem hierbij. Zij zetten het onderwerp ‘groene bushokjes’ vorig jaar juli op de agenda door vragen te stellen in de gemeenteraad. Beiden waren blij met de eerste twee groene  bushokjes en benadrukten het belang van meer groen in Apeldoorn.

Kleine groene oasen

Wethouder Maarten van Vierssen: “Deze groene bushokjes zijn natuurlijk maar klein, maar alle beetjes helpen. Zeker in onze ‘stenige’ binnenstad zijn deze bushokjes kleine groene oasen. Door zelf onze eigen bushokjes te vergroenen hopen we ook anderen te inspireren. Vanuit de gemeente bieden we subsidie aan om zelf een groen dak aan te leggen. Dus als mensen een plat dak hebben op hun woning, bedrijfspand, garage of schuur, dan kunnen zij  daar met hulp van de gemeente een prachtig groen dak van maken.”

Nog meer bushokjes

Samen met het bedrijf JCDecaux, die de bushokjes voor de gemeente beheert, gaat Apeldoorn dit jaar nog een stuk of 5 bushokjes aanpakken. We testen verschillende typen beplanting uit en verschillende ontwerpen. Die ervaringen benut de gemeente als in 2021 het contract voor de bushokjes opnieuw moet worden aanbesteed. Maarten van Vierssen: “We hopen dat het dan lukt om alle bushokjes in Apeldoorn groen te maken.”

Zelf een groen dak?

De subsidie geldt voor de aanleg van een groen dakoppervlak van minimaal 30 m2. Voor kleinere daken is het mogelijk om dakoppervlak samen te voegen. Bijvoorbeeld door samen met de buren een subsidieaanvraag te doen. De daken hoeven niet aaneengesloten te zijn, het gaat om het totale oppervlak per aanvraag. Meer informatie is te vinden op www.apeldoorn.nl/groen-dak

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen