Subsidies 2020 voor evenementen in Apeldoorn verdeeld

Van klein op ‘t plein tot een groot en meerdaags festival; in de stad Apeldoorn en de dorpen in de gemeente staan elk jaar ongeveer 450 publieksevenementen op de kalender. De verdeling van de subsidies voor het evenementenjaar 2020 is klaar.

Inkomsten bezoekers en sponsoren

De meeste draaien geheel op inkomsten van bezoekers of sponsoren. Maar er is ook subsidie mogelijk. De verdeling van de subsidies voor het evenementenjaar 2020 is klaar. De lijst met alle evenementen die steun krijgen voor hun ontwikkeling, staat op de website van de gemeente. De link naar die pagina staat onderaan dit nieuwsbericht. De gemeente heeft elk jaar geld te verdelen waarop organisatoren zich kunnen inschrijven. Dat geld is bedoeld om het evenement verder te ontwikkelen en creatieve ideeën uit te proberen Tientallen organisatoren van evenementen hebben een aanvraag gedaan. Een aanvraag betekent niet automatisch dat je geld krijgt. Bij de toekenning van de subsidies baseert de gemeente zich op het voorstel van Apeldoorn Marketing. Zij kijken met een team van deskundigen elk jaar uitgebreid naar alle aanvragen en gaan met de organisatoren in gesprek voordat ze hun oordeel geven..

Minder te verdelen

Door een bezuiniging zit er dit jaar minder geld in de pot, 250.000 euro in plaats van 320.000 vorig jaar. Onder de bestaande evenementen die steun krijgen voor een door ontwikkeling is het Bevrijdingsfestival, dat groter uitpakt vanwege 75 jaar bevrijding en wil uitgroeien tot een van de grote bevrijdingsfestivals van Nederland. Subsidie gaat ook naar bijvoorbeeld de Nacht van Apeldoorn, het Concours Hippique bij het Loo, Cultuur bij je Buur en de Open Monumentendagen.

Steeds duurzamer

Wethouder voor evenementen Jeroen Joon is blij om te zien dat steeds meer organisatoren bewust bezig zijn met duurzaamheid. “Er is veel gedrevenheid om te verduurzamen, zien we in de aanvragen voor subsidie. Dat is ook nodig, want het past in een maatschappelijke ontwikkeling naar bewuster omgaan met bijvoorbeeld afval en energie. De eisen worden ook steeds strenger. Waarom zou je een enorme berg afval maken met z’n allen als het ook anders kan. Dat is een van de uitdagingen voor ons als gemeente maar natuurlijk ook de organisatoren zelf. Dit voorjaar gaan we van groot tot klein samen bij elkaar komen om te kijken hoe je je evenement en alles wat er bij komt kijken, zo duurzaam mogelijk kunt maken. Sommigen zijn al veel verder dan anderen, er is gelukkig al veel praktische en technische kennis in Apeldoorn. We gaan dus samen voor steeds duurzamer evenementen in Apeldoorn en dat zul je absoluut gaan merken de komende jaren.”

Springplank

Naast het budget van 250.000 euro voor het door ontwikkelen van evenementen is er ook een pot van 25.000 euro die we de Springplanksubsidie noemen. Hieruit geeft de gemeente kleine bijdragen aan organisatoren die een idee hebben voor een nieuw evenement en waarvan de gemeente het goed vindt als we dat in Apeldoorn kunnen uitproberen. Dan gaat het om een idee dat echt iets toevoegt aan wat we al hebben aan evenementen. Met het geld kan de organisator bijvoorbeeld een locatie regelen, reclame maken, technische voorzieningen huren of optredens betalen.

Meer info subsidies?

De subsidies voor publieksevenementen zijn voor iedereen in te zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen