Tuintjes rondom vuilniscontainers fleuren Apeldoorn op

Foto: Gemeente Apeldoorn

De containers bij het Monseigneur Nolensplein zien er een stuk fleuriger uit door de aanleg van speciale containertuintjes.

Groene tuintjes als pilot

De tuintjes zijn een proef van de gemeente Apeldoorn en Circulus-Berkel om de omgeving aantrekkelijker te maken en daarmee de drempel te verhogen om afval naast de containers te zetten. Wethouder Maarten van Vierssen opende de tuintjes bij de ondergrondse containers in Apeldoorn-Zuid. Afval dat naast containers wordt gezet, is voor veel inwoners een grote ergernis. Door de ondergrondse containers te voorzien van tuintjes, willen de gemeente Apeldoorn en Circulus-Berkel bijplaatsingen voorkomen. Wethouder Maarten van Vierssen, die samen met twee jonge inwoners de tuintjes opende, hoopt van harte dat de leefomgeving met de tuintjes letterlijk en figuurlijk opbloeit. Hij sprak de wens uit om er ‘samen voor te zorgen dat wat mooi is, ook mooi blijft.’

Gerecycled materiaal

Extra bijzonder aan de zogenoemde ‘CityGards’ is dat het 3D-geprinte plantenbakken zijn, volledig gemaakt van gerecycled PMD en glas. In de bakken staan onderhoudsvriendelijke en wintergroene planten. Zo zien de tuintjes er het hele jaar door mooi uit. Sommige planten zijn gekozen vanwege hun lekkere geur, andere omdat ze vlinders aantrekken.

Aanpak om bijplaatsingen tegen te gaan

Er lopen diverse proeven in Apeldoorn om het bijplaatsen van afval bij ondergrondse containers tegen te gaan. Zo is op sommige plekken de inrichting van milieuparkjes aangepast en hebben containers een speciale bekleding van fotomateriaal gekregen. Ook de containertuintjes zijn onderdeel van deze aanpak. Er is gekozen voor het Monseigneur Nolensplein omdat de containertuintjes goed passen bij het vergroenen van het plein dat nog op de planning staat.