Green Deal Zorg maakt de zorg duurzamer

Foto: Pixabay

Maar liefst acht zorginstellingen, de gemeenten Apeldoorn en Voorst, de Omgevingsdienst Veluwe IJssel en Milieu Platform Zorg ondertekenden op 19 februari de Green Deal Zorg.

Green Deal Zorg

Dat betekent dat ze in korte tijd een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de duurzaamheidsambities van beide gemeenten. Zorginstellingen verbruiken veel energie, water, voedsel, materialen en grondstoffen. Het vastgoed van zorginstellingen heeft bovendien vaak een hoog energieverbruik. Kortom: er is veel winst te behalen! Wethouder Maarten van Vierssen: “Papier wordt in de Green Deal vertaald naar doen. Samen gaan we een belangrijke bijdrage leveren aan de energieambitie van Apeldoorn. Ik zie de Green Deal Zorg als een mooi middel om te komen tot een duurzame samenleving. Daar hebben we elkaar keihard voor nodig.”

In twee jaar tijd klaar voor de toekomst

Verschillende  locaties van zorginstellingen De Passerel, IrisZorg, Klein Geluk, Talma Borgh, Atlant, Zozijn, Leger des Heils en ’s Heerenloo ondertekenden de samenwerking met de Omgevingsdienst Veluwe IJssel en de gemeenten Apeldoorn en Voorst. De zorginstellingen gaan nu een nulmeting uitvoeren en een plan van aanpak opstellen. Er is subsidie aangevraagd bij de provincie Gelderland door Milieu Platform Zorg.

Een stap verder

In het Plan van Aanpak staat omschreven hoe de deelnemende zorginstellingen in twee jaar tijd aan de wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid willen voldoen. En daar blijft het niet bij: de onderwerpen die in het Plan van Aanpak terugkomen, raken duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Van milieumanagement tot energie, water en afvalwater, afval, hinder, gevaarlijke stoffen, catering en voedselresten, reiniging, vervoer, inkoop, verbouw/nieuwbouw en groenbeheer.

Certificering én aanzienlijke milieuwinst

Als de zorginstellingen hun ambities waarmaken in de komende twee jaar, worden ze gecertificeerd volgens de Milieuthermometer van het Milieu Platform Zorg en wordt er een aanzienlijke milieuwinst behaald.

Adviseren en faciliteren

De Omgevingsdienst Veluwe IJssel is betrokken als adviseur en facilitator. In de twee jaar dat aan de Green Deal wordt gewerkt, vindt geen handhaving plaats bij de deelnemende instellingen.
Directeur Milieu Platform Zorg Adriaan van Engelen: “vanuit het Milieu Platform Zorg dragen wij kennis aan waar de zorginstellingen mee aan de slag kunnen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een checklist van ruim 100 punten, op basis waarvan organisaties een nul-meting kunnen doen. Op basis daarvan kun je een vervolgslag maken.”

Andere zorginstellingen kunnen nog aansluiten

Andere zorginstellingen binnen de gemeenten zijn van harte welkom alsnog aan te sluiten. Maar hoe later ze aansluiten, hoe korter de tijd wordt om dezelfde doelstellingen te halen. De deadline is namelijk gesteld op begin 2022.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen