Startversneller van €1000 voor ondernemers mogelijk in gevaar

Foto: ©Maximaal Sales

De fracties van PvdA, CDA en SP in de Gelderse Provinciale Staten hebben vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over de toekomst van de zogeheten Startversneller. De regeling is van start gegaan in maart 2018 na diverse moties in de twee jaren ervoor. Sinds oktober 2018 bestaat de Startversneller ook in de provincie Overijssel, in samenwerking met Gelderland.

Startversneller

Dit instrument voor ondersteuning van startende ondernemers kwam in 2018 van de grond nadat verschillende partijen hierop hadden aangedrongen. Voor deze partijen geldt dat startups, ongeacht de branche, zeker moeten zijn van een eerlijke kans om hun onderneming succesvol uit te bouwen. De Startversneller is bedoeld voor beginnende ondernemers die niet langer dan vijf jaar staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zij kunnen een voucher ter waarde van €1000,- aanvragen voor training, coaching en opleiding bij de ontwikkelingsmaatschappij Oost NL.

Meer op kennis en innovatie

In de startnotitie ‘Accenten economische beleidsperiode’ geeft Gedeputeerde Staten aan meer focus te willen aanbrengen in het economische beleid en meer te willen aansluiten bij de landelijke Kennis en Innovatie Agenda’s. Dit baart de fracties van PvdA, CDA en SP zorgen. Zij vrezen dat een te scherpe focus een gevaar is voor het succesvolle brede startersbeleid wat Gelderland de afgelopen jaren heeft gevoerd. Fokko Spoelstra (PvdA): “Wij, maar vooral de startende ondernemers in Gelderland, hebben behoefte aan helderheid over het al dan niet continueren van de Startversneller als breed economisch instrument.”

Waardevol instrument?

Daisy Vliegenthart van het Gelderse CDA sluit zich hier bij aan. “Wij willen graag weten van Gedeputeerde Staten of zij het, net als wij, een waardevol instrument vinden. Ongeacht de branche waarin de starter actief is.” vertelt Vliegenthart. “Voor de continuïteit en herkenbaarheid van deze succesvolle Startversneller is het ongunstig als de voorwaarden nu zouden worden aangepast.” Mieke Hoezen, SP Gelderland, schaart zich ook achter de zorgen van de anderen. “We willen weten wat de financiële consequenties zijn als de regeling blijft bestaan en of dit budget er is, maar ook wat de economische consequenties zijn als de Startversneller buiten de zogenoemde accenten komt te liggen.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224