Apeldoorns gezin reageert op oproep en creëert nul op meter-woning

Foto: Canva

Twee miljoen huizen moeten in 2030 van het aardgas af zijn, maar hoe kun je je huis verduurzamen als je in woont in een jaren 70-woning?

Verduurzamingsproject

Het Saxion-lectoraat Duurzame Energievoorziening onderzoekt de komende twee jaar bij de familie Polman welke maatregelen zij kunnen treffen om hun huis te verduurzamen. De energiezuinige woning moet een voorbeeld worden voor andere woningeigenaren. Het startsein voor het verduurzamingsproject van de jaren 70-woning van Peter en Sylvia Polman werd vorige week gegeven door wethouder Maarten van Vierssen.

De energiemeter terug naar nul

Afgelopen maanden zocht de gemeenten samen met het lectoraat naar een enthousiaste woningeigenaar in de Apeldoornse wijk De Maten, die het avontuur durfde aan te gaan om hun woning te renoveren naar een Nul op de Meter-woning. In een Nul op de Meter-woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd. Peter en Sylvia zagen hier wel wat in. Peter vertelt: “In oktober zagen we een advertentie waarin opgeroepen werd om je huis te verduurzamen tegen gelijkblijvende lasten per maand. Deze huizen zijn niet erg energiezuinig en we hebben momenteel hoge energierekeningen. Dat willen we graag aanpakken.”

Temperatuurmeters en raam- en deursensoren

Omdat de woning in de jaren ’70 is gebouwd is het nodig ingrijpend te renoveren. Momenteel zijn er nog geen verduurzamingsmaatregelen uitgevoerd in de woning. Wel is er allerlei meetapparatuur opgehangen die moet zorgen voor een nulmeting en een uiteindelijke conclusie welke maatregelen nodig zijn voor de renovatie. Richard van Leeuwen, lector Duurzame Energievoorziening vertelt hierover: “De meetapparatuur registreert momenteel waar het energieverbruik ligt. We meten in alle ruimtes de temperatuur en kijken of ramen en deuren open of dicht zijn. Ook meten we hoeveel warmte de woning verliest. Uit die data halen we informatie over hoe deze woning zich gedraagt en berekenen we welke energiebesparende maatregelen het meest geschikt zijn.”

Voorbeeldhuis Apeldoorns gezin

Wethouder van Vierssen is enthousiast over het project. “Dit is een voorbeeldhuis. Saxion verzamelt de data en daar willen we graag van leren. We hopen dat de maatregelen die voor dit huis het beste helpen door te vertalen zijn naar 11.000 vergelijkbare woningen in Apeldoorn.” Nadat in kaart is gebracht welke maatregelen nodig zijn voor een ‘Nul op de Meter’ volgt de renovatie aan het eind van dit jaar. Daarna zal het lectoraat nog tot 2022 metingen verrichten om het nieuwe energieverbruik in kaart te brengen en te evalueren.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224