Nederlanders matigen hun alcoholgebruik steeds meer

Foto: Pixabay

Een groeiende groep Nederlanders drinkt geen alcohol of hooguit een glas per dag. Zij voldoen daarmee aan de richtlijn van de Gezondheidsraad.

Vooral vrouwen en ouderen

Vrouwen en ouderen laten alcohol het vaakst staan. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het RIVM en het Trimbos-instituut. Vorig jaar gaf 41 procent van de volwassenen in een enquête aan geen alcohol te drinken of zich te beperken tot een glas per dag. Vijf jaar eerder zei 37 procent dit nog.

Aangescherpt advies

Wie meer dan één alcoholische versnapering nuttigt per dag loopt volgens de Gezondheidsraad meer risico op beroertes, darmkanker, longkanker en borstkanker. Daarom heeft de raad het advies omtrent alcohol vijf jaar geleden aangescherpt. Matig alcoholgebruik kan ook gunstig zijn voor de gezondheid. Maar die voordelen wegen volgens de Gezondheidsraad niet op tegen de nadelen. Twee op de drie 75-plussers houden zich aan de alcoholrichtlijn, tegen nog niet een op de drie jongvolwassenen van onder de 30. Ook merken de onderzoekers op dat mensen met lage inkomens het meest matigen met alcohol en mensen met hoge inkomens het minst.

Het bericht Meer Nederlanders matigen hun alcoholgebruik verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224