Broedseizoen gaat zondag officieel van start

Foto: Pixabay

Het officiële broedseizoen loopt van 15 maart tot en met 15 juli. Het moment voor dieren om zich voort te planten en hun jongen op de wereld te zetten.

Broedseizoen

In deze periode zijn de ouders en later hun jongen extra kwetsbaar. Loslopende honden kunnen de rust van dieren flink verstoren. Net als werkzaamheden in de tuin. Er mag bijvoorbeeld in deze periode niet gesnoeid worden of gewerkt worden aan bomen of struiken. Het gebeurt regelmatig dat (drachtige) reeën worden opgejaagd door loslopende honden en in paniek tegen een hek rennen en hun nek breken of de weg zonder opletten oversteken en worden aangereden. Vogels vliegen vaker op van hun nesten als honden in de buurt komen, dat kost extra energie wat ze niet meer kunnen steken in het grootbrengen van de jongen of ze houden niet genoeg energie over om het overwinteringsgebied te bereiken. De achtergebleven eieren of kuikens zijn kwetsbaarder voor roofdieren of kunnen worden gepakt door de hond zelf.

Geen hard omrande periode

De afgegeven periode van het broedseizoen is een indicatie. Door de zachte winter komen veel planten en dieren eerder uit hun winterslaap of winterrust. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. En zelf ook goed op te letten of er nesten zijn op de plek waar je je bevindt. Het verschilt per natuurgebied en terreineigenaar welke regels en voorschriften gelden. Op borden langs de toegangswegen staan de toegangsregels vermeld. Met de strengere controle hopen de betrokken partijen hondenbezitters meer bewust te maken van de schade die hun hond kan aanrichten.

Losloopgebieden

Ook in hondenlosloopgebieden komen dieren voor die last hebben van verstoring en extra kwetsbaar zijn in het broedseizoen. In de meeste hondenlosloopgebieden geldt dat honden ook in het broedseizoen los mogen lopen, maar honden horen net als hun baasjes op de paden te blijven en bijvoorbeeld niet door de bosvakken te rennen. Dit zien we helaas wel veel gebeuren. De hondeneigenaar dient zijn hond onder appel te hebben en als dat niet het geval is, dient de eigenaar de hond alsnog aan te lijnen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224