Nederland op kantelpunt in situatie rondom coronavirus

Foto: Pixabay

Omdat niet precies duidelijk is waar Nederland heen gaat in de situatie rondom het coronavirus zijn er vandaag nieuwe maatregelen aangekondigd. Deze gaan per direct in. Omdat in een groot aantal gevallen niet duidelijk is wat de bron van besmetting is, moeten Nederlanders voorzichtiger gaan zijn. Dit suggereert namelijk dat er ook meer gevallen onder de radar zijn.

Onzekere situatie Nederland

Op advies van het ONT zijn er vandaag stevige maatregelen aangekondigd door de minister-president, minister Bruins en Jaap van Dissel van het RIVM. Omdat er deze ochtend gevallen zijn geconstateerd van besmettingen die niet naar de bron kunnen worden herleid, moeten er nieuwe maatregelen worden genomen. Ook is er een grotere druk op intensive care-afdelingen van ziekenhuizen.

Niet meer alle stappen ondernemen

Tevens hebben de GGD-instellingen in de ‘drukke’ regio’s te kampen met een hoge werkdruk en kunnen daardoor niet meer de juiste stappen worden genomen. Die volgorde van stappen is als volgt: Een patiënt komt binnen. Er wordt geconstateerd dat de patiënt besmet is met het coronavirus. Dan moeten de stappen en gangen van de patiënt worden nagegaan.

Maatregelen

  • Blijf thuis als je neusverkouden bent, keelpijn hebt, moet hoesten of koorts hebt. Mijdt sociale contacten. En neem pas bij ernstige klachten contact op met je huisarts.
  • Werk zoveel mogelijk thuis, als dit mogelijk is.
  • Evenementen met meer dan 100 personen mogen niet doorgaan. Dit geldt voor sportwedstrijden, culturele aangelegenheden, bijeenkomsten, beurzen, etc. Het is aan organisaties hoe ze hier mee omgaan.
  • Ga zo min mogelijk op bezoek bij de kwetsbare groep Nederlanders.

Zorgmedewerkers

Minister Bruins bedankt de zorgmedewerkers voor hun inzet van de afgelopen weken. Bruins: “Zonder jullie was het een stuk lastiger geweest. Jullie inzet hebben we ook de komende weken zeker nog nodig. Daarom willen wij jullie vragen om het thuisblijven te beperken. Blijf alleen thuis als je neusverkouden bent, keelpijn hebt, moet hoesten én koorts hebt en reis niet naar buitenland.”

Per direct

De maatregelen gelden per vandaag tot en met 31/3 en voor heel Nederland. Voor Brabant komen er de komende dagen mogelijk nog extra maatregelen. Minister-president Rutte: “Voor het onderwijs vinden wij dat het HBO en de universiteiten grote hoorcolleges online moeten aanbieden. Voor het MBO, middelbaar onderwijs en basisonderwijs verandert er niks. Deze leerlingen en leraren kunnen gewoon naar school. Als we scholen zouden sluiten, geeft dat een negatief effect op de beschikbaarheid van mensen die we juist zo hard nodig hebben. Ouders die door de sluiting van een school thuis moeten blijven, werken bijvoorbeeld ook in de zorg. Wel begrijpen wij de zorgen bij leraren en ouders, maar een sluiting van scholen draagt te weinig bij aan de situatie, maar er is nog weinig gemeld over besmettingen, minder internationaal gericht en jongeren hebben een miniem risico.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224