Deelnemers tien tiny houses door loting bekend geworden

Foto: Still Youtube

Tien enthousiaste initiatiefnemers zijn woensdagavond ingeloot voor de proef met tiny houses in Zuidbroek. Zij gaan nu aan de slag met de uitwerking van hun plan. De mensen die meededen uit de loting komen uit alle delen van het land. Van de gelukkigen gaan sommigen zich alleen op deze locatie vestigen, anderen gaan hier samen met hun partner het tiny house-avontuur aan.

Flinke belangstelling deelnemers

Wethouder Jeroen Joon is blij dat het nieuwe buurtje met de tien tiny houses er nu echt gaat komen: “Er zijn Apeldoorners bij, maar ook jonge stellen uit andere plaatsen op de Veluwe en van verder. Hun enthousiasme is aanstekelijk. Er gaat inspiratie uit van de keuze om in een tiny house te gaan wonen, want het is een bewuste stap om te gaan leven met alleen de spullen die je in essentie nodig hebt. Dat verbaast mensen die traditioneel denken en het prikkelt je ook om te kijken naar hoe je het zelf doet.” Vanaf december konden geïnteresseerden zich inschrijven en er bleek ruim voldoende belangstelling te zijn: zestien initiatiefnemers deden mee aan de loting om de tien beschikbare plekken. De zes die net buiten de boot vielen staan wél op de reservelijst. Tijdens de loting is ook de volgorde waarop mensen op deze reservelijst staan bepaald. Als iemand die nu is ingeloot om wat voor reden dan ook er in een latere fase toch vanaf ziet, krijgt de eerste op de reservelijst alsnog de kans mee te doen.

Hoe nu verder?

De mensen die ingeloot zijn krijgen vier weken de tijd om hun plan uit te werken en in te dienen. Daarna beoordeelt de gemeente deze en volgen gesprekken met alle deelnemers. Dan vindt half mei een bijeenkomst plaats waarbij de deelnemers de exacte kavels op de aangewezen locatie onderling gaan verdelen. Vervolgens gaan de toekomstige bewoners van de locatie echt aan de slag, te beginnen met het aanvragen van een tijdelijke omgevingsvergunning. Met de gemeenteraad is afgestemd hoe de proef met tiny houses vorm krijgt en welke voorwaarden we stellen. Als locatie is een terrein aangewezen tussen park Zuidbroek en de Nijbroekseweg.

Innovatief en duurzaam

Een tiny house is een innovatieve en duurzame vorm van wonen. In de Apeldoornse proef is sprake van tijdelijk gebruik (maximaal 5 jaar) en de huisjes die geplaatst worden zijn zelfvoorzienend. Dit wordt ook wel ‘off-grid’ wonen genoemd en betekent dat de gemeente voor de huisjes geen aansluiting op water, riool, gas, elektra en kabel regelt. Wij vragen deelnemers nadrukkelijk om te experimenteren met duurzame alternatieven voor deze voorzieningen. Het doel van de proef is om ervaring op te doen met deze woonvorm en mensen de mogelijkheid te geven ervan te leren en wellicht anderen te inspireren. Kijk voor meer informatie op www.apeldoorn.nl/tinyhouses.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen