Overgewicht in Apeldoorn de feiten en cijfers: zoveel inwoners in Apeldoorn kampen met overgewicht

Foto: Pixabay

49% van de volwassenen in de gemeente Apeldoorn heeft een overgewicht. 12% kampt zelfs met ernstig overgewicht (obesitas).

Overgewicht rond het gemiddelde

Dat blijkt uit onderzoek van Vandaagafvallen.nl dat informatie rondom afvallen in onder andere Apeldoorn verzamelt en vergelijkt. Hiervoor zijn gegevens van de Gezondheidsmonitor, het CBS en RIVM geraadpleegd. Hiermee is het overgewicht percentage in de gemeente Apeldoorn in lijn met het landelijk gemiddelde. Landelijk gezien is 48,9% te zwaar, en heeft 13,8% te maken met obesitas.

Overgewicht betekent een BMI van 25 of hoger. Ernstig overgewicht, ook bekend als obesitas, betekent een BMI van 30 of hoger. De BMI wordt berekend op basis van geslacht, lengte en gewicht. Een BMI tussen de 18,5 en 25 betekent een normaal gewicht.

Sporten en bewegen in de gemeente Apeldoorn

Dit wil niet zeggen dat de hele gemeente stilzit. 53% voldoet aan de landelijke Beweegrichtlijnen. Dit betekent minimaal 2,5 uur per week matig intensieve inspanning (bijv. fietsen of wandelen), twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (bijv. traplopen) en niet te veel stilzitten.

Hieronder een aantal aanvullende gegevens met betrekking tot sporten en bewegen in de gemeente Apeldoorn.

  • 60% doet aan matig plus zwaar intensieve activiteiten (o.a. wandelen, fietsen, hardlopen, wielrennen, sporten)
  • 78% doet aan bot- plus spierversterkende activiteiten (o.a. traplopen, springen, fietsen en krachttraining)
  • 57% doet wekelijks aan sport
  • Het percentage fietsgebruik ligt op 37%. Dit betekent dat bij 37% van verplaatsingen met een korte afstand (tot 7,5 km) gebruik gemaakt wordt van de fiets.

Hoe zit het met de gezondheid in de gemeente?

78% van de inwoners van Apeldoorn ervaart de eigen gezondheid als (zeer) goed. Landelijk gezien ligt dit percentage op 75,6%. Het alcohol- en rookgedrag ligt tenslotte redelijk in lijn met de rest van Nederland: In Apeldoorn wordt door 41% van de bevolking van 19 jaar en ouder volgens de Richtlijn gedronken (drinkt niet of maximaal 1 glas per dag). 8% van de bevolking is een zware drinker. Dat wil zeggen: minstens 1 keer per week 6 glazen voor mannen en 4 glazen voor vrouwen per dag. 7% wordt aangemerkt als overmatige drinker. Je bent een overmatige drinker als je meer dan 14 glazen per week (vrouwen) of 21 glazen per week (mannen) drinkt. 21% van de inwoners in Apeldoorn rookt wel eens.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224