Burgemeester Heerts plaatst een videoboodschap en een open brief

Foto: Gemeente Apeldoorn

Burgemeester Ton Heerts: ‘Doe wat verstandig is, ook als je jong bent’

‘Sinds het uitbreken van het coronavirus in Apeldoorn volgen we zo goed mogelijk wat er leeft onder onze inwoners. Burgemeester Ton Heerts gaat in op uw vragen en opmerkingen en richt zich speciaal tot onze jongere inwoners.’

Beste inwoners van de gemeente Apeldoorn,

Sinds het uitbreken van het coronavirus in Apeldoorn volgen we zo goed mogelijk wat er leeft onder onze inwoners. Dat doen we door ons oor te luister te leggen in de wijken, buurten en dorpen, door de pers en de sociale media te volgen en door te bekijken welke vragen u stelt aan onze medewerkers.

Wat ons opvalt is dat u in het algemeen veel begrip heeft voor de getroffen maatregelen en dat u zich daar ook goed aan houdt.  Het kabinet heeft de maatregelen zojuist weer aangescherpt: de scholen gaan dicht en ook alle horeca gaat op slot. Dat waren ook precies de twee onderwerpen waar van we zagen dat die bij u de meeste verbazing en zelfs boosheid opriepen.

Dat evenementen boven 100 verboden waren, maar dat de scholen en  de horeca open bleven, en de kermis doorging. Dat was volgens de richtlijnen en daar controleerden we ook echt op, maar we zagen dat dat moeilijk uit te leggen was.

Daar stond u niet alleen in, dat werd breed zo gevoeld. Het is niet voor niets dat het kabinet nu drastischer maatregelen heeft genomen.De scholen gaan dus dicht. We zijn nu druk bezig, samen met de scholen en kinderopvang om dit te organiseren. U hoort via de school van uw kind ongetwijfeld hoe dat geregeld wordt.

En vanaf nu is ook de horeca dicht. Dat is niet gezellig, maar wel nodig. En daarom ook goed dat het gebeurt. Ik reken er dan ook echt op dat iedereen zich eraan houdt. We zullen dat ook controleren, maar ik hoop eigenlijk dat dat niet nodig is. Ik hoop dat iedereen begrijpt dat dit de verantwoordelijkheid is van ons allemaal.

Dit zullen ongetwijfeld niet de laatste maatregelen zijn die worden afgekondigd. Dat kan ook haast niet anders, want we bevinden ons in een situatie die we nog niet eerder hebben meegemaakt. Daarom kijken we ook iedere dag wat er nodig is.Hoe het ook verder zal gaan, het is enorm belangrijk dat we allemaal ons gezonde verstand gebruiken en gewoon doen wat noodzakelijk is. Ik heb alle vertrouwen in het nuchtere, gezonde verstand van alle Apeldoorners.

Ik wil me met name ook even richten tot de jongeren.  Als je jong bent, denk je je dat jou niets kan gebeuren. En normaal gesproken is dat de beste houding die je kunt hebben. Maar nu even niet. Nu vragen we ook van jongeren om je aan alle maatregelen te houden. Afstand te houden, elkaar niet aan te raken, je handen vaak te wassen. Bescherm je opa en je oma. Help ons dit virus te overwinnen.

Ik reken op jullie medewerking.

Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn

De nieuwe maatregelen in een notendop

  • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
  • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.
  • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
  • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
  • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
  • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
  • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224