75 jaar vrijheid en wij zitten binnen, net als ‘onze’ veteranen

Foto: Pixabay

Wie had zich niet verheugd op de viering van 75 jaar vrijheid? De festiviteiten waren eigenlijk al begonnen…75 dagen voor 5 mei, want zo hadden we dat hier bedacht en toen kwam corona. Treurig, maar misschien nog wel veel treuriger voor ‘onze’ veteranen.

75 jaar na D-Day

Het begon in mei vorig jaar in Frankrijk, de 75e herdenking van D-Day 06-06-1944 en via talloze gebeurtenissen naar de 75e herdenking van Market Garden, voor de week van september 1944, door naar de 75e bevrijdingsfeesten in Brabant, Limburg, tot aan Nijmegen zo ongeveer….op naar de het ‘toetje’ van het 75e kroonjaar, het bevrijdingsfeest, dé viering van 75 jaar vrijheid met een defilé waarin de veteranen wederom luidkeels zouden worden toegejuicht, bedankt en bezongen, extra hard, want: de 75e. Maar het mocht niet zo zijn want: corona.

Het was de laatste keer

Gezien de leeftijd van deze dappere mannen, hoogst waarschijnlijk de laatste, jubileum herdenkingen van de lange strijd en viering(en) van onze vrijheid, die zij mee gaan maken. En voor sommigen, zou dit de laatste keer zijn dat zij hun kameraden, die begraven liggen in één van de oorlogsgraven op één van de begraafplaatsen in Nederland, konden bezoeken en misschien wel ‘farewell’ hadden kunnen zeggen, of ‘We’ll meet again’. En nu, zitten ze thuis, binnen, net zo hard in isolatie als jij en ik, of goed, misschien wat minder of juist meer, de strekking is wel duidelijk: hoe bestaat het: 75 jaar vrijheid en we zitten met zijn allen binnen!

Stuur ook hen een kaartje

In deze corona crisis sturen we massaal weer kaartjes naar elkaar, aan mensen die jarig zijn, die binnen zitten, ouderen en kwetsbaren die nu geen bezoek meer kunnen ontvangen. Laten we ook ‘onze’ veteranen niet vergeten en ook al spreek of schrijf je geen Engels, helemaal niet belangrijk, dat je aan ze denkt en dat laat weten, wél.

The Market Foundation

Bij deze hieronder een adres van The Market Foundation die er voor gaat zorgen dat alle kaartjes, tekeningen uit Nederland die bij hen aankomen, naar de Taxi Charity for Military Veterans gestuurd worden. Buiten dat zij de Britse Veteranen al jarenlang naar Nederland, Frankrijk, België en andere landen brengen. zorgen zij ook nu voor deze heren. Ze laten ze niet in de steek en zij zullen de kaarten verder verspreiden.

Overal veteranen

Hierbij ook de hartelijke uitnodiging voor organisaties die deze kaarten zouden willen verzamelen voor onze Amerikaanse, Canadese en Poolse vrienden, of waar ze zich ook allemaal kunnen bevinden. Mail kan naar [email protected].  Ook Britse veteranen (ken je één van hun bij naam, richt gerust een persoonlijke kaart of brief, zij zorgen er daar voor dat de kaarten eerlijk verdeeld zullen worden!)

Market Garden Foundation
Susterenhof nr 15
6845 DC Arnhem

We hopen dat meer organisaties zich melden zodat wij ook de veteranen die verder wonen dan het Verenigd Koninkrijk kunnen laten weten dat we ze niet vergeten zijn.

This article in English here

Het bericht 75 jaar vrijheid en wij zitten binnen, net als ‘onze’ veteranen verscheen eerst op Renkum.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224

Cookieinstellingen