Biologisch middel voor bestrijding eikenprocessierups in gemeente Apeldoorn

Foto: Wikimedia/Sarefo

Vanwege het warme weer is de eikenprocessierups dit jaar al weer vroeg actief. Daarom start de gemeente eind april met de bestrijding.

Biologisch middel

Eerst behandelen de gemeentemedewerkers en hoveniers 17.000 eiken een of twee keer preventief met een biologisch middel. De rups eet  blad van de eik en zal zich hierdoor niet ontwikkelen. Speciale aandacht is er voor die plaatsen waar vorig jaar de rupsen veel voorkwamen. In de zomer zuigt men de nesten van de rups weg.

Niet alleen bestrijdingsmiddel

Maar er worden ook andere middelen ingezet om de ontwikkeling van de eikenprocessierups te voorkomen. Bijvoorbeeld door wilde bloemenmengsels bij eikenbomen te zaaien; de bloemen trekken natuurlijke vijanden van de rups aan. Ze proberen de overlast hiermee zoveel mogelijk te beperken. De manier waarop wordt gewerkt is uiteraard aangepast vanwege de coronacrisis.

Flink last

Mensen en dieren kunnen ’s zomers flink last hebben van de eikenprocessierups. De beestjes ontwikkelen naast de normale witte haren namelijk ook brandharen. Dit kan bij aanraking leiden tot jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Kijk voor meer informatie over de eikenprocessierups op apeldoorn.nl/eikenprocessierups.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.