IC-patiënten in aantal gezakt, besmettingen en overledenen nemen steeds minder toe

Foto: Pixabay

Er zijn in totaal 27419 Nederlanders positief getest en er zijn 8939 mensen opgenomen in een ziekenhuis. Het coronavirus heeft nu minimaal 2945 Nederlanders het leven gekost. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 122 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD’en.

Overledenen

Het werkelijke aantal overledenen is hoger, omdat de registratie diverse beperkingen kent. De registratie ligt steevast een of meerdere dagen achter. Dat effect is doorgaans sterker na het weekend. Mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken bovendien in de statistieken. Uit CBS-cijfers over de totale sterfte in Nederland bleek vrijdag nog dat in de week tussen 30 maart en 5 april tweeduizend Nederlanders meer zijn overleden dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020. Dat zijn bijna twee keer zoveel mensen als het officiële aantal ‘coronadoden’ dat het RIVM in dezelfde week registreerde.

IC bedden

Voor de derde dag op rij is het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care (ic) gedaald. In totaal 1.303 met het coronavirus besmette Nederlanders hebben intensieve zorg nodig, maakt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), dinsdagmiddag bekend. Het betekent een daling van 35 patiënten ten opzichte van maandag. Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 1248 in Nederland. Dat zijn er 35 minder dan maandag (1283). 55 patiënten liggen in Duitsland, evenveel als maandag. De afgelopen 24 uur hoefden slechts negen mensen te worden verplaatst tussen de regio’s. Het aantal mensen op ic’s is in het paasweekeinde opgeteld met 88 gedaald.

Heel gunstig

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de ontwikkeling op de ic’s “heel gunstig”. “Vorige week spraken we nog van een plateau, nu zien we een daling”, zei hij. “Dat hebben we nodig, in de eerste plaats omdat het ziekenhuizen en ziekenhuispersoneel lucht geeft, maar ook om de zorg weer op te starten voor andere patiënten.” Het is nog steeds te vroeg om maatregelen te versoepelen, vindt Kuipers. Hij herhaalde dat wat hem betreft geleidelijk weer meer deuren open kunnen als het aantal ic-patiënten is afgenomen tot circa duizend.

Verloop dalende lijn afwachten

“We hopen allemaal dat die daling geleidelijk aan steeds sneller gaat. Maar het is eerst zien en dan geloven”, aldus de voorzitter van het LNAZ, die ook topman is van het Erasmus MC in Rotterdam. Hij noemde het “echt een opluchting” dat het doemscenario waarin de ic’s de toestroom niet zouden aankunnen niet is uitgekomen. De daling is volgens hem “een evident effect van de maatregelen die in de maatschappij zijn ingesteld”.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.