Komend half jaar moeten gemeenten lege huizen hebben voor 6500 statushouders

Foto: ©Maximaal Sales

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) heeft gemeenten en provincies donderdag gevraagd om de tweede helft van dit jaar 6500 asielzoekers met een verblijfsvergunning een woning te geven.

Komend half jaar eigenlijk meer

Volgens de berekeningen zouden gemeenten eigenlijk 9000 statushouders van een huis moeten voorzien in de tweede helft van 2020. Dit lijkt voor gemeenten nu, mede door de coronacrisis, een te grote opgave. Daarom is in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken gekozen voor een lager aantal. Statushouders zijn asielzoekers die een bepaalde tijd in Nederland zijn en van wie een langer verblijf in Nederland is goedgekeurd.

Bijstellen mogelijk

De taakstelling kan richting de planning voor het volgende voorjaar na overleg met gemeenten en provincies nog worden bijgesteld. Daarbij worden de effecten van de coronaproblematiek en het feit dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) achterstanden aan het wegwerken is, meegenomen. De schatting van het aantal aanstaande vergunninghouders wordt twee keer per jaar gemaakt. De afgelopen jaren schommelde de taakstelling tussen 5500 (afgelopen half jaar) en 23.000 (ten tijde van de hoge asielinstroom).

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.