Koningsdag 2020 is Woningsdag want vandaag, blijven we thuis

Foto: Pixabay

Zorg voor elkaar en blijf daarom thuis op Koningsdag. Dat is zondag de oproep van het Veiligheidsberaad, dat wordt gevormd door de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s in het land.

#BlijfThuis op Koningsdag

Vanwege het coronavirus wordt Koningsdag maandag anders gevierd dan we in Nederland gewend zijn. Door zo min mogelijk van huis te gaan wordt de kans op verspreiding van het virus beperkt, aldus het Veiligheidsberaad. De afgelopen dagen leek het op veel plekken wel alsof er geen coronamaatregelen meer waren. De voorzitter van het Veiligheidsberaad waarschuwt ook dat er op Koningsdag wordt opgetreden tegen groepsvorming, “bijvoorbeeld op straat, parken of in winkels”. De oproep van het Veiligheidsberaad komt nadat zondag duidelijk werd dat het drukker was op straat dan eerder deze week. Met name in stadscentra, parken en tuincentra.

Maar het hoeft geen saaie boel te worden!

Het wordt een mooie dag zegt WeerOnline, tenminste voor een Koningsdag, de warmste ooit (ook al is het pas de 6e), het kan maar zo 20 graden worden. Het wordt daarmee wel een beetje moeilijker om binnen te blijven. Toch is dat wel verstandig want er wordt extra gecontroleerd, mensen die toch feestjes houden of de andere corona maatregelen niet in acht nemen, worden keihard gestraft. Dit hebben zowel minister Rutte, de burgemeesters en politie op diverse manieren al laten weten.

Het wordt dus vieren vanuit je tuin, je balkon of lekker vanaf de bank. Iedereen heeft toch zijn best gedaan er iets van te maken en de rest, moet je zelf doen!

Programma

We beginnen om vanaf zonsopkomst 06:14 de Nederlandse vlag met wimpel te hijsen voor de Koning. Tussen 09:45 en 10:00 luiden de klokken, zie klokkenspel.org. En om 10:00 zingen we met zijn allen het Wilhelmus, voordeuren en ramen open!

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.

Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, o God, mijn Heer!
Op U zo wil ik bouwen,
verlaat mij nimmermeer!
Dat ik toch vroom mag blijven,
uw dienaar te aller stond,
de tirannie verdrijven
die mij mijn hart doorwondt.

Iedereen thuis, ook de koning

Koning Willem-Alexander zal zijn verjaardag voor de verandering ook thuis doorbrengen. Digitaal zal hij om 10:10 uur , na het Wilhelmus, een korte boodschap uitspreken en om 16:00 heft hij met ons het glas voor een nationale toast. Gedurende de dag zal het koninklijke gezin beelden van hun viering delen. Je kunt dit volgen via de website koningsdagthuis.nl maar ook via de televisie en diverse social media kanalen.

Op koningsdagthuis.nl kun je ook je filmpjes en foto’s delen van jouw Konings/Woningsdag, op dit YouTubekanaal staan allerlei bekendheden die hun Koningsdag met je delen, onder andere:

Vrijmarkt

Een digitale Kleedjesmarkt is er ook, je kunt je spullen via het internet verkopen én een donatie aan Kika doen van je opbrengst (maar dat hoeft niet!) Of verkoop bijvoorbeeld online kooklessen, muziekoptredens en workshops. Heb je goed verkocht? Overweeg een deel van je opbrengst aan KiKa te doneren voor onderzoek naar kinderkanker. De leukste spullen en acties worden op Koningsdag uitgelicht door Chantal Janzen en Beau van Erven Dorens live bij RTL 4. Kijk hier hoe het werkt.

Fijne Konings/Woningsdag!

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.