Zon op KEN winnaar wedstrijd Maak je eigen energiecentrale

Foto: Pixabay

Hoe houd je je energievoorziening in eigen hand, maak je het duurzamer en socialer? In oktober 2019 daagde de gemeente inwoners uit om een virtuele energiecentrale te ontwerpen. Zon op KEN wint de wedstrijd.

Duurzamer en socialer

Door stroom in je eigen buurt of gemeenschap te houden kan energie goedkoper worden, is je eigen buurt onafhankelijker van grote energiebedrijven en wordt deze duurzamer en socialer. Vier teams gingen enthousiast aan de slag met de opdracht. Hierin richtten zij zich concrete maatregelen in de wijk, zoals het stimuleren van zonnepanelen en opslag. Op langere termijn is de energiecentrale hopelijk ook echt te realiseren.

Gedegen en uitvoerbaar

Winnaar van de wedstrijd is ‘K&N, onze energie’, uit te spreken als ‘KEN onze energie’. Zon op K&N is een bestaand postcoderoosproject in de wijk Kerschoten. ‘KEN onze energie’ richt zich op ongeveer 10.000 huishoudens in de omgeving van het postcoderoosproject. Dit doen ze in drie stappen; het opwekken van energie, slim sturen van de vraag en onderlinge handel van energie (vraag en aanbod). Naast duurzaamheid en financiële haalbaarheid zetten zij in op betrouwbaarheid. Een gedegen plan waarbij drijfveren en belangen van inwoners goed zijn meegenomen!

Hele buurt betrokken

Tweede plaats is voor het ontwerp ‘MOOS’ van Homerus Energiek. Deze gemeenschap rondom de Homerusstraat is al langere tijd bezig met energie en verduurzaming. Hun ontwerp heet ‘MOOS’ – Minder Opwekken Opslaan Samen. Dit ontwerp viel vooral op vanwege de grote betrokkenheid van de hele buurt.

Concrete oplossing

Derde werd het project Warenargaarde. Aan de Warenargaarde zitten huurwoningen van de Woonmensen. Bewoners van een aantal woonblokken ervaren een tekort aan warm water. Hun ontwerp richt zich op het verwarmen van de boilers door lokaal opgewekte zonne-energie. De boilers dienen tegelijk als buffer voor het systeem. Een mooie concrete oplossing voor een praktisch probleem!

Zonnepanelen

Vierde plaats is voor het bedrijf 12MNDN. Dit ontwikkelt samen met Huis van Energie een Energy Service Company (ESCo) voor de bewoners van Ugchelen – de EnergieMarke Ugchelen (EMU). Dit plan heeft een goedkopere rekening voor bewoners als resultaat, meer duurzame energie en (piek)ontlasting van het energienet.

Plannen verder uitwerken

De winnaar krijgt € 5.000,- om het ontwerp verder uit te diepen of te realiseren. De andere prijswinnaars krijgen een lager geldbedrag dat ze kunnen gebruiken om hun plannen verder concreet te maken.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.