Leger des Heils start campagne voor buurtwerk in Apeldoorn

Foto: Pixabay

In deze crisistijd is hulp voor veel mensen harder nodig dan ooit. Het Leger des Heils zet alles op alles om, soms op creatieve manieren, zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden. Tegelijkertijd zal het aantal mensen dat afhankelijk is van ons buurtwerk naar verwachting flink stijgen. Daar is extra geld voor nodig. Om die reden lanceert het Leger des Heils een campagne: ‘Help ons dichtbij te blijven!’.

Leger des Heils gesloten

De buurthuiskamers en korpsgebouwen van het Leger des Heils zijn momenteel gesloten vanwege de coronacrisis. Dat geldt ook voor de locatie van ontmoetingsplek ‘de Verbinding’, aan het Hofveld 21-23 in Apeldoorn.  Dat betekent echter niet dat er niets gebeurt. Sterker nog: we ervaren dat hulp nu harder nodig is dan ooit. Denk aan het verstrekken van warme maaltijden, hulp bij boodschappen doen of simpelweg het versturen van een kaartje aan mensen die alleen wonen: ‘we denken aan je’. Iedereen die dit wil ondersteunen, kan dat doen via www.legerdesheils.nl/dichtbij.

Dichtbij blijven

Het overgrote deel van de buurthuiskamers van het Leger des Heils is niet gesubsidieerd, waardoor het bestaan volledig afhankelijk is van giften en donaties. Verwacht wordt dat het aantal bezoekers de komende tijd vlug stijgt. Programmadirecteur Bert van de Haar: “We doen ons uiterste best om ‘in de buurt’ te blijven, maar daarbij wel een veilige afstand te hanteren. Juist nu is de behoefte aan contact en directe hulp enorm. Op verschillende locaties brengen heilssoldaten, medewerkers en vrijwilligers van het Leger des Heils de warme maaltijden daarom thuis langs bij mensen. Op sommige plekken is een digitaal ‘koffie-uurtje’ ontstaan. We bellen onze bezoekers op: hoe gaat het met ze, zorgen ze goed voor zichzelf, kunnen we ze ergens bij helpen? Onze soepfietsen gaan extra de straat op. Er zijn sportlessen op straat. Kortom: we doen wat we kunnen. Op dit moment betalen we alle extra hulp grotendeels uit eigen zak. Maar dat is natuurlijk niet houdbaar voor de lange termijn.”

Voor iedereen

Het Leger des Heils heeft door heel Nederland zo’n honderd buurthuiskamers die bedoeld zijn voor de directe omgeving en toegankelijk voor iedereen. Mensen kunnen er terecht voor een kopje koffie, een spelletje, een maaltijd, een (pastoraal) gesprek, zingevingsvragen of bijvoorbeeld tweedehands kleding. In steeds meer locaties wordt ook schuldhulp en huiswerkbegeleiding geboden, aangevuld met lokale activiteiten. Doel is om mensen uit een sociaal isolement te halen of dit isolement te voorkomen. Zeker voor mensen met minder bestedingsruimte is zo’n locatie vaak echt een vangnet. In deze buurthuiskamers kunnen buurtbewoners elkaar bovendien leren kennen, waardoor gewerkt wordt aan hun sociale netwerk en bovendien de buurt wordt versterkt. Om in te kunnen spelen op de groeiende vraag, verwacht het Leger des Heils nog eens honderd buurthuiskamers nodig te hebben.

Meer informatie

www.legerdesheils.nl/dichtbij, of via Menno de Boer, telefoon 06-51217653, mail: [email protected].

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.